Tsutumi blijft rijkste man ter wereld

NEW YORK, 10 juli De Japanse spoorwegmagnaat en projectontwikkelaar Yoshiaki Tsutumi voert voor het vierde achtereenvolgende jaar de ranglijst van de rijkste zakenlieden ter wereld aan. Het Amerikaanse zakenblad Forbes schat zijn persoonlijk bezit op 16 miljard dollar.

Nederland is in het klassement vertegenwoordigd door de familie Brenninkmeyer (goed voor meer dan vijf miljard dollar), en de families Dreesmann en Fentener van Vlissingen, beiden met een bezit van tussen de een en twee miljard dollar.

De Verenigde Staten voeren de landenlijst aan met 99 miljardairs. Japan staat op de tweede plaats met 40 miljardairs, op korte afstand gevolgd door West-Duitsland met 38. Op de individuele ranglijst staan 271 personen en families van wie de persoonlijke bezittingen groter zijn dan een miljard dollar. Vorig jaar telde de wereld volgens Forbes 226 miljardairs. Koninklijke families en staatshoofden laat Forbes buiten beschouwing, omdat zij hun rijkdom danken aan een 'politieke erfenis' en niet zozeer aan economische inspanningen.

De tweede plaats in het individuele klassement wordt ook ingenomen door een Japanner, de voormalige hoogleraar economie en nu projectontwikkelaar Taikichiro Mori. De familie van de Amerikaan Sam Moore Walton, grondlegger van de Wal Mart-supermarktketen, bezet met een geschat gezamenlijk bezit van 13,3 miljard dollar de derde plaats. Opvallend is dat enkele drugshandelaren in het klassement voorkomen. De leider van het Colombiaanse drugskartel van Medellin, Pablo Escobar, heeft volgens Forbes met de handel in cocaine drie miljard dollar vergaard. Zijn concurrenten Jorge, Juan en Fabio Ochoa zijn inmiddels goed voor twee miljard dollar.

Grote afwezige op de ranglijst van miljardairs is de Amerikaanse projectontwikkelaar Donald Trump. Vorig jaar kwam Trump nog voor op de lijst, maar de Amerikaan is wegens de wankele financiele basis van zijn onroerend-goedimperium niet in het klassement opgenomen. (AP/UPI)