Spanje levert Fransman niet uit

MADRID, 10 juli De Fransman Georges Mendaille, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de rechtse Spaanse terreurorganisatie GAL, is gisteren in Madrid in voorlopige vrijheid gesteld. Mendaille wordt in zijn vaderland gezocht wegens medeplichtigheid aan politieke moordaanslagen.

Eind vorige maand werden in Pau vier mannen tot gevangenisstraffen tussen veertien en zestien jaar veroordeeld, die zeiden in opdracht van Mendaille aanslagen te hebben gepleegd op sympathisanten van de ETA. Frankrijk heeft om de uitlevering van Mendaille gevraagd en het Spaanse hooggerechtshof heeft tot twee keer toe zijn goedkeuring aan dit verzoek gegeven.

De regering-Gonzalez weigert echter tot dusver dit besluit ten uitvoer te brengen, reden waarom de verdachte nu voorlopig vrij is gelaten. Tijdens het proces in Pau beschuldigde de openbare aanklager de Spaanse overheid ervan Mendaille te beschermen. Volgens de politie in Madrid moet de verdachte zich iedere dag melden, maar wordt hij verder niet bewaakt.