Sovjet-Unie vermindert uit nood olie-produktie

MOSKOU, 10 juli De Sovjet-Unie, de grootste olieproducent ter wereld, zal binnenkort haar olie-export met 140.000 vaten per dag (van 159 liter per vat) verminderen om de eigen economie draaiende te houden.

Dit heeft premier Nikolai Ryzjkov gisteren tijdens het 28ste congres van de communistische partij meegdeeld in antwoord op vragen over de crisissituatie in de olie-industrie.

Volgens een hoge ambtenaar in Moskou, de directeur olieleveringen van de Sovjet-Unie V. Yurov, kampt het land in toenemende mate met een olietekort door een 'crisissituatie' in de olie-industrie.

De oorzaken van de produktievermindering in de Sovjet-Unie zijn stijgende kosten, vooral in gebieden als Siberie, waar de olie moeilijk winbaar is, en de etnische onlusten in regio's als Azerbeidzjan. Vorig jaar heeft de Sovjet-Unie haar olie-uitvoer al met 11,7 procent teruggebracht tot 127,3 miljoen ton. De verkoop van olieprodukten daalde met 5,8 procent tot 57,4 miljoen ton.

Eind vorige maand heeft de regering volgens Ryzjkov besloten de export van olie met 140.000 vaten (zeven miljoen kubieke meter) per dag terug te draaien. Zowel leveranties aan de Oosteuropese buurlanden als aan Westerse naties worden verminderd. 'Dit stelt ons in staat onze landbouw van voldoende brandstof te voorzien', zei Ryzkov gisteren in Moskou, 'anders zou de oogst in gevaar kunnen komen'. Hoewel de produktie vorig jaar al met 2,6 procent verminderde, is de Sovjet-Unie nog steeds de grootste olieproducent ter wereld. Vorig jaar werden 12.48 miljoen vaten ruwe olie per dag geproduceerd, 19,7 procent van de totale wereldproduktie. De eerste zes maanden van dit jaar is de produktie met zes procent gedaald. De Verenigde Staten zijn de tweede producent met een aandeel van veertien procent in de wereldproduktie en Saoedi-Arabie de derde met ruim 8 procent. 'Normaal gesproken kampen we pas in augustus of september met olieschaarste, maar de tekorten duiken nu eerder op dan ooit', schreef Yurov gisteren in het Russische dagblad Trud. Hij schat het tekort in het tweede kwartaal van dit jaar op 1,2 miljoen ton en in het derde kwartaal op 3,1 miljoen ton. De stad Moskou bijvoorbeeld, ontvangt 1000 ton minder olie dan was voorzien.

Volgens Yurov is de olie-industrie 'te oud' om op volle capaciteit te draaien. Daarom acht hij de doelstelling van de Sovjet-regering, om dit jaar weer een verhoging van produktie te realiseren, onhaalbaar. (AP)