'Sovjet-Unie en rest O-Europa dieper in crisis'

GENEVE, 10 juli De Sovjet-Unie en haar Oosteuropese buren raken steeds dieper verzeild in een economische recessie en zullen veel Westerse hulp nodig hebben om hun immense problemen op te lossen.

Dat zeggen economen van de Economische Commissie voor Europa (ECE) van de Verenigde Naties. Uit een rapport dat de commissie gisteren publiceerde blijkt dat de industriele produktie van Oost-Europa (inclusief de Sovjet-Unie) in het eerste kwartaal van dit jaar met 13,4 procent is afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van het vorige jaar.

De export van Oost-Europa verminderde met 14,2 procent en de import met 5,8 procent. De Sovjet-Unie zag haar export met zeven procent dalen. De import nam toe met zes procent. Het tekort op de balans van de handel met het Westen kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 3,8 miljard dollar.

Polen is met zijn radicale bezuinigingsbeleid dieper in een recessie terechtgekomen dan was verwacht. Volgens het Poolse bureau voor de statistiek is de industriele produktie in Polen in de eerste zes maanden van dit jaar afgenomen met 30,4 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. In de lichte industrie en de levensmiddelenindustrie was de achteruitgang het sterkst met respectievelijk 42 procent en 38,2 procent.

In Polen proberen veel ondernemingen de afzetproblemen op de binnenlandse markt te ontlopen door meer produkten te exporteren. De uitvoer van goederen naar het Westen steeg met dertien procent, terwijl de import verminderde met 33 procent, zo meldde het Poolse bureau gisteren.

Volgens de ECE boekte Polen met zijn handel met het Westen in de eerste drie maanden dan ook een overschot van 576 miljoen dollar. De export was tien procent groter dan in het eerste kwartaal van 1989, terwijl de import met negentien procent verminderde.

Volgens het Poolse bureau bereikte de handelsbalans met het Westen in het eerste halfjaar zelfs een overschot van 2,1 miljard dollar. De handel met de landen van Oost-Europa was goed voor een overschot van 2,5 miljard roebel, tegen de officiele koers ongeveer acht miljard gulden.

De economische gang van zaken in Polen heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt. Het aantal werklozen is in de eerste zes maanden gegroeid tot 568.000. Voor het eind van dit jaar wordt gerekend op 1,3 miljoen werklozen, wat overeenkomt met tien procent van de beroepsbevolking.

Tsjechoslowakije en Hongarije hadden ook een overschot op hun handelsbalans met de Westerse landen, van respectievelijk 52 miljoen en 79 miljoen dollar. Bulgarije moest genoegen nemen met een tekort van 415 miljoen dollar en Roemenie met een tekort van 138 miljoen dollar. Voor de DDR heeft de ECE een handelstekort berekend van zeventig miljoen dollar.

De VN-commissie schrijft dat de landen van Oost-Europa in de eerste drie maanden van dit jaar alleen maar hebben geworsteld om hun economie draaiende te houden. 'Het enige dat dat zeker lijkt te zijn is dat de recessie in Oost-Europa en de Sovjet-Unie nog lang niet voorbij is', aldus het rapport.(DPA, Reuter, UPI)