Rellen in Kenia breiden zich uit

NAIROBI, 10 juli De rellen in de Keniase hoofdstad Nairobi hebben zich gisteren uitgebreid naar talrijke andere steden in het land. Het aantal doden in Nairobi is op ten minste negen gekomen en ook elders worden slachtoffers gemeld. De regering gaf gisteravond de politie 'al de mogelijke bevoegdheden' om de rust te herstellen. In de arme buitenwijken gooiden demonstranten met stenen, bussen gingen in vlammen op en winkels werden opengebroken. In de steden Nakuru, Murang'a, Nyeri, Naivasha, Kiambu, Thika, Githunguri en Limuru speelden zich identieke taferelen af. Bij Kiambu schoot de politie een zevenjarige scholier dood. Demonstranten staken twee vingers in de lucht, het teken van de voorstanders van het meerpartijenstelsel. Een bezorgd kijkende president Moi kwam gisteravond terug uit Ethiopie, waar hij de jaarlijkse vergadering van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) had zullen bijwonen. Hij was die ochtend vertrokken. De relaties met de Verenigde Staten verslechterden gisteren opnieuw door een felle regeringsverklaring. De Keniase autoriteiten beschuldigen in de verklaring de Amerikanen ervan 'hulp te verlenen aan elementen die het land willen destabiliseren'.

De Amerikaanse missie had vorige week de arrestaties van politieke dissidenten veroordeeld; een prominente tegenstander van de regering, de advocaat Gibson Kamau Kuria, zocht veiligheid in de Amerikaanse ambassade.