Regering Nicaragua roept leger te hulp

MANAGUA, 10 juli De Nicaraguaanse president Violeta Chamorro heeft gisteren het leger te hulp geroepen om de orde in Managua te herstellen, nadat zich in de hoofdstad ernstige ongeregeldheden hadden voorgedaan waarbij een dode en tientallen gewonden waren gevallen.

Sinds zondagavond, toen een al twee weken durende staking een gewelddadige wending nam, zijn er in totaal vier doden en 34 gewonden gevallen. Volgens waarnemers gaat het om de ergste rellen in Managua in tien jaar. Overal in de stad was de hele dag geweervuur te horen, terwijl boven Managua een dichte rookwolk hing van in brand gestoken autobanden.

President Chamorro deed haar aankondiging gisteren voor de televisie en de radio. Dringend riep ze de bevolking op om zich rustig te gedragen. Tekenend voor de onrust in het land was dat ze haar rede pas vier uur later kon uitspreken dan de bedoeling was omdat de studio's waren bezet door jonge sandinisten.

Zwaar bewapende militairen begonnen onmiddellijk na Chamorro's toespraak de wegversperringen te verwijderen, die de afgelopen dagen door vooral sandinisten waren opgeworpen. Het is overigens nog niet geheel duidelijk hoe de strijdkrachten, die nog altijd onder leiding staan van de sandinist Humberto Ortega, reageren op de instructies van Chamorro.

De leiders van de staking lieten intussen weten dat de staking zal voortgaan. De stakers eisen hogere lonen en willen verder dat de regering de privatisering van staatsbedrijven ongedaan maakt.

Ook protesteren ze tegen de ontslagen die de regering in het kader van haar bezuinigingsbeleid heeft doorgevoerd. Het land zal ten prooi vallen aan chaos tenzij de regering onderhandelingen met de vakbonden begint, zo waarschuwden ze.

De regering-Chamorro heeft staking illegaal genoemd en de sandinistische oppositie ervan beschuldigd de sociale onrust aan te wakkeren en voor eigen doeleinden te gebruiken. De vroegere sandinistische president Daniel Ortega heeft er op aangedrongen dat de regering met de stakers om de tafel gaat zitten.

De afgelopen dagen kwam het openbare leven in Managua door de staking bijna geheel tot stilstand. Het vliegveld was dicht als gevolg van een staking van de verkeersleiders. Post- en telefoonverbindingen werkten evenmin. Ook elektriciteit en water waren voor het grootste deel afgesloten. (AP, Reuter)