Politie arresteert verdachte bomaanslag

AMSTERDAM, 10 juli De politie van Amsterdam heeft gistermiddag een 33-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht vorige week zaterdag een bom te hebben geplaatst voor de ingang van het kantoorgebouw Aurora op de hoek van de Overtoom en de Stadhouderskade.

Zijn mogelijke betrokkenheid bij de tweede bomaanslag van afgelopen vrijdag op de Spaanse Banco Bilbao Vizcaya aan de Herengracht wordt nog onderzocht. De man wordt het opzettelijk teweegbrengen van een ontploffing met levensgevaar voor anderen ten laste gelegd.

De verdachte werd aangehouden naar aanleiding van bij de politie binnengekomen tips. De politie heeft huiszoeking verricht op twee woonboten die aan de Oudeschans liggen. De verdachte, die de Nederlandse nationaliteit bezit, woonde op een van de boten.

In Aurora is onder andere de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gevestigd. De Amsterdamse politie werkt in deze zaak samen met de Haagse en de Spaanse politie. Spaanse diplomatieke vestigingen in Den Haag werden vorig najaar getroffen door aanslagen, waarvoor de Baskische afscheidingsbeweging ETA later de verantwoordelijkheid opeiste. De Spaanse politie vermoedt dat sympatisanten van de ETA of leden van de beweging zelf achter de twee recente aanslagen in Amsterdam zitten.

Bij de Amsterdamse politie zijn gisteren vijf bommeldingen binnen gekomen, die bij nader onderzoek vals bleken te zijn. Dit is volgens de politie niet ongewoon als de media veel aandacht besteden aan aanslagen en bommeldingen.