Philips zakt verder in, speculatie in Docdata

ROTTERDAM, 10 juli De Amsterdamse beurs bleek vandaag in zomerslaap en ook Wall Street gaf duidelijk blijk van grote lusteloosheid. Bij een flinterdunne handel in Tokio vielen de koersen ruim een procent terug.

AMSTERDAM Een lagere dollar drukte veel hoofdfondsen wat omlaag, waarbij Philips opnieuw hard werd aangepakt. Polygram was vaster terwijl op de parallelmarkt flink werd gegokt in het zieltogende Docdata. In aandelen Ahold mocht niet worden gehandeld in verband met het bericht dat Asko zijn belang van 13 procent heeft verkocht aan een groep banken, die de stukken bij institutionele beleggers zal plaatsen.

Philips zag zich opnieuw geplaatst tegenover een groot aanbod dat slechts tegen een fors lagere prijs kon worden verwerkt. Het elektronicafonds kwam in de loop van de ochtend op fl. 28,70 terecht en noteerde kort na het middaguur fl. 28,80. Dit was fl. 0,90 onder de laatste afdoening van gisteren en betekende een laagste punt na de bekendmaking van het miljardenverlies vorige week maandag. Als oorzaak van de nieuwe sterke daling noemden handelaren een rapport van de Amro Bank waarin de verwachting wordt uitgesproken dat Philips het dividend gaat passeren. Polygram bleef zich goed ontwikkelen met een winst van fl. 0,30 op fl. 35,80. KLM zag zich fl. 0,50 ontglippen op fl. 35,10, Koninklijke Olie verloor fl. 0,40 op fl. 139,40 en Unilever fl. 0,60 op fl. 159,30. Akzo brokkelde fl. 0,30 op fl. 124. Banken, verzekeringen en uitgevers waren wat gemakkelijker en eigenlijk gold dit voor het grootste deel van de hoofdfondsen. Pakhoed gaf wat meer prijs op fl. 203,50, een verlies van fl. 2. Daarentegen was Nedlloyd fl. 0,40 in herstel op fl. 70,20. Op de obligatiemarkt was weinig te merken van de inschrijving op de 8,75 procent staatslening. Een bedrag van enkele miljarden moet volgens handelaren mogelijk zijn, waarbij de uitgiftekoers iets onder de 100 procent zou kunnen liggen. De meeste leningen noteerden fractioneel lager.

Op de parallelmarkt hield de speculatie in Docdata aan. Gisteren gingen bijna 20.000 stukken om bij een koersstijging van fl. 3,80 tot fl. 11,80. Vanochtend ging de notering verder omhoog naar fl. 14. Beleggers blijven tegen wil en dank gokken op een reddingsoperatie, al ziet het er niet best uit voor het bedrijfje dat nog nooit een behoorlijke jaarrekening heft gepresenteerd en alleen maar miljoenen ontwikkelingskosten heeft opgeslokt. HES Beheer ging op deze markt fl. 4 achteruit naar fl. 296. Op de lokale markt verloor GTI fl. 5,50 op fl. 220. Aannemer Volker Stevin werd fl. 1,50 lager geprijsd op fl. 86,50 en effectenmakelaar Van der Hoop zakte vier dubbeltjes af naar fl. 8,60. Het zeer incourante aandeel Springstoffen ontplofte met een vooruitgang van fl. 5000 naar fl. 14.000, waarbij slechts een handjevol aandelen van eigenaar verwisselde. Weweler zette de opmars met fl. 1,50 op fl. 74,50. Crown Van Gelder boekte een winst van fl. 1,50 op fl. 122,50. Ook op de optiebeurs werd maandagochtend weer actief gehandeld in Philips. Om twaalf uur waren 5700 opties in het fonds van eigenaar gewisseld op een total; e omzet op de EOE op dat moment van 14.000 contracten. NEW YORK De handel op de effectenbeurs van New Yorkbood gisteren een lusteloze aanblik. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen steeg met 9,17 punten tot 2914,12 punten. De omzet zat in de buurt van de 120 miljoen aandelen tegen 111 miljoen eind vorige week, wat vrijwel het dieptepunt tot nu toe dit jaar was.

Nieuws dat het verloop van de handel echt kon beinvloeden was er niet. De handelaren keken naar de obligaties, die lager waren, en naar de dollarkoers, die er ook niet florissant voor stond. Uitschieters waren United Airlines, omdat de financiering voor de overneming door de werknemers wat dichterbij is gekomen, en enkele ondernemingen die hun kwartaalwinsten bekendmaakten.

TOKIO De koersen in Tokiovielen vandaag met gemiddeld ruim een procent. Handelaren schreven het verlies toe aan geruchten over een naderende stijging van diconto. De Nikkei-index sloot 385,28 punten lager op 32.152,43. De handel was flinterdun; slechts 350 miljoen aandelen verwisselden van eigenaar.