Nederlandse import met 3 pct gedaald

DEN HAAG, 10 juli De invoer van goederen in Nederland is in de maand april met 3 procent gedaald tot 17,7 miljard gulden, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De goederenexport bereikte in april een waarde van 18,4 miljard gulden, even veel als vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het saldo op de handelsbalans over de eerste vier maanden van dit jaar bedroeg 3 miljard gulden, tegenover 3,4 miljard gulden over dezelfde periode vorig jaar. De export tot en met april steeg met 5 procent, tot 78,5 miljard gulden, en de waarde van de invoer met ongeveer hetzelfde percentage tot 75,5 miljard gulden.

Gerekend over de eerste vier maanden steeg vooral de uitvoer van optische instrumenten (plus 19 procent), minerale brandstoffen (15 procent) en groenten (11 procent). Waardedalingen traden op bij de uitvoer van ijzer en staal (min 14 procent) en organische chemische produkten (min 10 procent). Aan de invoerzijde steeg de waarde van optische instrumenten (21 procent), elektrische apparaten (18 procent) en auto's (10 procent). Waardedalingen traden op bij de invoer van zuivelprodukten (min 15 procent) en organische chemische produkten (min 11 procent). De export naar Spanje steeg met 14 procent tot 2 miljard gulden, die naar Frankrijk met 11 procent tot 9,3 miljard gulden en de export naar de VS daalde met 8 procent tot 3,2 miljard gulden. De invoer uit het Verenigd Koninkrijk steeg met 15 procent tot 6,2 miljard gulden en de import uit Japan met 12 procent tot 2,5 miljard gulden.

De invoer van energie was in de periode januari-april 7,6 miljard gulden, zes procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De waarde van de uitvoer steeg met 11 procent tot 8,5 miljard gulden. Het exportoverschot in energie bedroeg daarmee 0,9 miljard tegenover 0,4 miljard in dezelfde periode vorig jaar. (ANP)