Massagraven bij Sachsenhausen

BONN, 10 juli Op het terrein van het vroegere concentratiekamp Sachsenhausen zijn met behulp van radarmetingen opnieuw massagraven ontdekt. De graven liggen aan de voorzijde van het kamp, in de zogenoemde commendantenhof. Ze zouden van kort na de Tweede Wereldoorlog zijn. Volgens Wolfgang Titz, die als wetenschappelijk onderzoeker werkt in het vroegere kamp, liggen in de graven vooral slachtoffers van de toenmalige Russische geheime dienst NKWD. De NKWD nam het Oostduitse Sachsenhausen na de oorlog in gebruik als interneringskamp voor nazi's die van oorlogsmisdaden werden verdacht, maar ook voor sociaal-democraten en andere anti-communisten. Dit voorjaar waren in de omgeving van het kamp al massagraven ontdekt uit de eerste na-oorlogse jaren. Titz neemt nu aan dat na massale executies veel meer dan het tot nu toe veronderstelde aantal van 20.000 slachtoffers op of nabij het terrein van het kamp in massagraven is beland.