Juliana moet stukje strand inleveren

ROME, 10 juli Na een felle strijd over het strand van prinses Juliana bij haar zomerverblijf in Porto Ercole, aan de Italiaanse westkust, hebben de badgasten toegang gekregen tot de eerste vijf meter van het strand. Over de openstelling van de toegangswegen, die tot bezorgdheid over de veiligheid van prinses Juliana leidde, is een compromis bereikt.

Het was de Italiaanse inwoners van Porto Ercole al langer een doorn in het oog dat het strand aan de baai van Sbarcatello, bijgenaamd de baai van de miljonairs, als prive-bezit werd beschouwd. Aan de baai ligt een aantal villa's waarvan de eigenaars zich hebben verenigd in een condominium. In 1980 werd de weg naar het strand, die langs de villa's loopt, afgesloten voor auto's, en vijf jaar later mochten ook voetgangers er niet meer langs.

Een 57-jarige huisvrouw uit Porto Ercole, Maria Teresa De Angelis, begon dat jaar een campagne tegen de privatisering van de kust. Zij werd daarbij gesteund door milieugroepen en door een nieuwe wet op de kustbescherming.

Na vijf jaar van protestbrieven, manifestaties, bezettingen en af en toe een arrestatie gaf een rechter uit het 40 kilometer verder gelegen Grosseto haar gelijk. De eerste vijf meter van het strand zijn publiek bezit, en bovendien moet het strand voor iedereen toegankelijk zijn, bepaalde procureur Pietro Federico.

De Nederlandse ambassade in Rome schreef begin deze maand aan het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken dat hierdoor de veiligheid en de privacy van de prinses en haar bezoekende familieleden in gevaar zouden komen. Ook bestond er de angst dat nieuwsgierige Nederlandse toeristen een kijkje zouden willen nemen bij de Elefante felice, de Gelukkige olifant, zoals de villa van prinses Juliana heet.

Procureur Federico en de voorzitter van het condominium hebben nu een compromis bereikt. De weg naar het strand is overdag open voor voetgangers, maar 's avonds gaan de slagbomen weer neer. Bovendien zal er een nieuw pad naar het strand worden aangelegd, buiten het condominium om.

De Nederlandse ambassadeur in Rome, baron Van Pallandt, zei vanmorgen tevreden te zijn met dit compromis. 'In feite blijken maar heel weinig mensen gebruik te maken van deze weg naar het strand', aldus Van Pallandt. 'Het was vooral een principe-zaak.'

    • Marc Leijendekker