Ex-partijchef Praag krijgt vier jaar cel

PRAAG, 10 juli Miroslav Stepan, voormalig lid van het politburo van de Tsjechoslowaakse communistische partij en voormalig partijchef van de stad Praag, is gisteren tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in de gewelddadige onderdrukking van demonstraties in het verleden. Stepan, ten tijde van het vorige regime een van de meest gehate leiders in Tsjechoslowakije, werd door een arrondissementsrechtbank in Praag schuldig bevonden aan machtsmisbruik. Hij had, zonder daarvoor de bevoegdheid te bezitten, op 28 oktober 1988 de politie opdracht gegeven met traangas, waterkanonnen en honden op te treden tegen betogers die de zeventigste verjaardag van de eerste Tsjechoslowaakse republiek aangrepen voor betogingen tegen de regering. In januari vorig jaar, toen duizenden inwoners van Praag een week lang de zelfmoord van Jan Palach twintig jaar eerder herdachten, had hij dat opnieuw gedaan. Talrijke betogers werden in strijd met de voorschriften opgepakt en zonder papieren of geld naar plaatsen op tientallen kilometers van Praag gebracht, waar ze uit de politiebussen werden gezet. Bovendien werden talrijke opgepakte demonstranten door de politie zwaar mishandeld.

Stepan werd op 23 december vorig jaar, vijf weken na de 'fluwelen revolutie' in Praag, gearresteerd. Hij maakte eind november deel uit van het kleine gezelschap van partijleiders dat tijdens een speciaal plenum uit de partij werd gestoten. Het proces tegen Stepan was het eerste tegen een lid van de voormalige partijtop in Tsjechoslowakije. (AFP, UPI)