Bijna alle doeleinden WK-organisatie bereikt

ROME, 10 juli Geen stakingen, nauwelijks files op weg naar het stadion, prima telecommunicatie-verbindingen, prachtige stadions, een record-aantal toeschouwers, zowel in de stadions als op de tv, en dat alles bekroond met een flinke winst: Luca de Montezemolo, de algemeen directeur van het organisatiecomite van het wereldkampioenschap voetbal, kan niet anders dan 'bijzonder, bijzonder tevreden' zijn. 'We hebben vrijwel al onze doeleinden bereikt, 'zei De Montezemolo op zijn afsluitende persconferentie gistermiddag. Ondanks zijn rode ogen van vermoeidheid en de moeite die hij af en toe had om een vraag tot zich door te laten dringen, greep hij de gelegenheid aan om zichzelf een forse pluim op de hoed te steken. Niemand die zich daaraan stoorde: Italianen hebben geen moeite met iemand die zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt. De 43-jarige De Montezemolo is door de pers uitgeroepen tot Mister Mondiale, nog voor Toto Schillaci.

Over saaie wedstrijden, slechte scheidsrechters, wrede strafschoppen en de uitschakeling van Italie ga ik niet, onderstreepte De Montezemolo. Hoewel hij niet alle successen op zijn conto kan schrijven, is de beschermeling van Fiat-president Gianni Agnelli er de hoofdverantwoordelijke voor dat alle negatieve voorspellingen over chaos bij de WK-organisatie zijn gelogenstraft door een vrijwel vlekkeloos verloop.

Imago

Hij zei dat het imago van Italie in veel opzichten is verbeterd door dit WK. Een recordaantal mensen heeft dat met eigen ogen kunnen zien. Vier jaar geleden trok het WK in Mexico nog dertien miljard tv-kijkers (waarbij mensen die naar meerdere wedstrijden kijken, dubbel of twintig keer worden geteld, al naar gelang). In Italie was een lichte stijging verwacht, naar vijftien, zestien miljard, maar het is meer dan het dubbele geworden, volgens De Montezemolo dat iets meer dan dertig miljard kijkers. 'Uit mijn cijfers blijkt dat ongeveer de helft van de mensheid iets van de WK heeft gezien, 'zei hij. 'Er bestaat geen evenement, sport of geen sport, van dergelijke dimensies.' Met dezelfde kalme trots van een succesvol manager herinnerde hij aan een ander record: 93 procent van de kaartjes is verkocht, goed voor een incasso van 170 miljard lire, ongeveer 260 miljoen gulden. 'Het is een absoluut record voor wat betreft het WK, en aanzienlijk meer dan we hadden begroot.'

'Het WK is niet alleen voor ons land een maand van feest geweest, en een maand die het ons allemaal mogelijk heeft gemaakt een goed figuur te slaan onder de schijnwerpers die op ons waren gericht, maar zullen ook een economische winst met zich mee brengen.'

Hoeveel, dat kon of wilde De Montezemolo nog niet zeggen. De eindbalans moet nog worden opgemaakt. Voor het WK begon sprak hij, gevraagd naar een schatting, van twintig miljoen dollar winst. De overheidsuitgaven vallen daar vanzelfsprekend buiten. Exacte cijfers daarover zijn er niet, en de schattingen lopen op naar de zestien miljard gulden. Maar deze kosten moeten over een aantal jaren worden uitgespreid en in een ruimer kader worden bekeken.

Kaartverkoop

Bij alle tevredenheid, ook over de 'grote efficientie' van de politie bij het in toom houden van supporters, had De Montezemolo ook een punt van kritiek, iets wat hij een volgende keer anders zou doen. Dat is de kaartverkoop. Veel mensen hebben geklaagd over dure kaartjes en verplichte all-in pakketten met vier-sterren hotels waar ze geen zin in hadden. Daarnaast waren er bij een aantal wedstrijden grote lege plekken op de tribunes. De Montezemolo sloot zich aan bij de algemene kritiek op Novantatour, het reisbureau dat de exclusieve rechten op de kaartverkoop had. Wij dachten er goed aan te doen, zei hij, omdat dit reisbureau half van Alitalia en half van de spoorwegen is, twee van de hoofdleveranciers. De Fifa stelt nu eenmaal verplicht dat de kaartjes in het buitenland via een reisbureau worden verkocht.

Novantatour was verantwoordelijk voor de verkoop van 22 procent van de biljetten, maar heeft alleen maar kritiek gekregen. Hij hield overigens vast aan de verkoop van kaartjes in pakketten per groep, om te voorkomen dat bij minder-interessante wedstrijden helemaal niemand op de tribune zit.

Het is niet uitgesloten dat De Montezemolo het nog een keer mag doen. De algemeen directeur van het Italiaanse organisatiecomite wordt in brede kring getipt als iemand die ook over vier jaar een grote rol zal spelen. De Verenigde Staten hebben immers nauwelijks voetbaltraditie, en FIFA-voorzitter Joao de Havelange is zo tevreden over de Italiaanse organisatie dat hij hardop heeft voorgesteld De Montezemolo de Amerikanen te laten helpen.

    • Marc Leijendekker