Auto vol spaghetti moet Bauer in zadel houden

GENEVE, 10 juli Veertien dagen geleden laadden Massimo Testa en Willy Balmat vijftien kilo spaghetti, een bijna even grote hoeveelheid speciale rijst, vele ponden Parmezaanse kaas, pakken vol muesli en een grote voorraad Italiaanse kruiden in een gehuurde camper en reden vanuit Como naar Futuroscope, waar op 30 juni de Ronde van Frankrijk begon. De proviand vormde de basis van het voedsel voor de bijzonder succesrijke Amerikaanse ploeg 7-Eleven in 's werelds belangrijkste wielerspektakel.

De Italiaan Testa is teamarts van de VS-stal, die de Canadees Steve Bauer momenteel als de trotse bezitter van de gele leiderstrui in zijn midden heeft, en de uit Zurich afkomstige Balmat is voor de Tour ingehuurd als kok.

Dat laatste is uniek, want de supermarktketen 7-Eleven is de enige Tourformatie die zich van zo'n culinaire specialist bedient. 'En dat is eigenlijk heel vreemd in een tijd dat er miljoenen dollars in deze sport omgaan', vindt Sean Petty, de pr-man van het team, 'want iedereen weet toch hoe belangrijk goed eten voor een zwaar belaste sporter is. Bovendien voorkomt de aanwezigheid van Balmat eventuele ongelukken. U zult wel weten waar ik het dan over heb.' Petty doelt op incidenten als die rondom Adri van der Poel in het begin van de jaren tachtig. Nadat de Brabantse renner in de Ronde van Sardinie was betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen riep hij huilend: 'Ik ben onschuldig, echt, geloof me nou. Wie weet wat die Italianen allemaal in mijn soep hebben gegooid.' Het meenemen van een toegewijde kok als Balmat verkleint uiteraard ook de kans op al dan niet ernstige voedselvergiftigingen. Petty: 'Klaagde Erik Breukink vorige week niet over flinke buikkrampen?' Pag.9: Franse keuken voor wielrenners geen feest

    • Guido de Vries