Asko verkoopt zijn omstreden belang in Ahold

ROTTERDAM, 10 juli Het Westduitse detailhandelsconcern Asko heeft gisteren zijn omstreden belang in Ahold, dat inzet vormde van een hoog oplopend conflict tussen beide bedrijven, verkocht aan een consortium van banken.

De banken zullen dat belang (13,1 procent) vandaag onderhands doorverkopen aan een aantal beleggers in binnen- en buitenland.

Dit is vanochtend bekendgemaakt door Ahold, dat zelf aan de voorbereidingen van de transactie heeft meegewerkt. Het consortium van banken staat onder leiding van de Amro Bank en de Deutsche Bank en streeft naar een zo breed mogelijke spreiding van de 3.083.952 van Asko afkomstige aandelen. In verband met de transactie is de notering van Ahold op de Amsterdamse beurs vanochtend opgeschort.

Beleggers krijgen de aandelen aangeboden tegen een prijs die overeenkomt met de laatste beurskoers van gisteren, aldus een woordvoerder van de Amro Bank. Het totale pakket heeft daarmee een verkoopwaarde van 440 miljoen gulden. Welke prijs Asko zelf voor zijn stukken heeft gekregen is onbekend. Duidelijk is wel dat de Westduitsers een behoorlijke koerswinst moeten hebben geincasseerd. De totale beurswaarde van Ahold is de laatste maanden met niet minder dan een miljard gulden gestegen.

Het door Asko verworven pakket Ahold-aandelen kent een tumultueuze geschiedenis. Het Utrechtse familiebedrijf SHV had in de loop van vorig jaar een 12 procents belang in Ahold opgebouwd toen uitkwam dat het Zaanse kruideniersconcern niet met SHV wilde samenwerken. SHV verkocht vervolgens zijn belang in Ahold aan Asko, dat op dat moment samenwerkingsbesprekingen voerde met Ahold over een groot Europees netwerk van levensmiddelenwinkeliers.

Toen Ahold enkele weken daarna hoorde dat Asko in het geheim het pakket had overgenomen, reageerde het furieus, kapte alle besprekingen met Asko af en wierp een extra beschermingsconstructie (preferente aandelen) op tegen onvriendelijke overnemingen. Asko probeerde daarop Ahold via de rechter aan de onderhandelingstafel te dwingen. Dat mislukte, waarna het bedrijf een rechtszaak aanspande tegen de jongste beschermingsconstructie van Ahold. Toen ook die procedure op een mislukking uitliep, konden de Duitsers weinig anders meer doen dan het pakket verkopen.

Ahold heeft inmiddels een andere Westduitse partner gevonden voor zijn Europese netwerk en denkt er niet over om nu met Asko opnieuw samenwerkingsbesprekingen te beginnen. Daarvoor is in het verleden te veel gebeurd, meent de woordvoerder van Ahold.