Actie tegen wasverzachters

ROTTERDAM, 10 juli De Socialistiese Partij (SP) voert deze maand actie tegen milieuschadelijke stoffen in de wasverzachters Silan, Lenor en Robijn. Afgelopen zaterdag zijn ongeveer 100.000 mensen bij 107 supermarkten in het hele land door middel van folders opgeroepen deze produkten van de fabrikanten Henkel, Procter en Gamble en Unilever niet te kopen. De actie is gericht tegen het gebruik van de stof DSDMAC, die textiel zacht maakt. Van deze slecht afbreekbare stof wordt jaarlijks 2000 ton gebruikt in wasverzachters. Een deel ervan komt terecht in het oppervlaktewater.

Het ministerie van milieubeheer en de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) hebben onlangs afgesproken dat wasverzachters over twee jaar geen DSDMAC meer mogen bevatten. Het Duitse bedrijf Henkel heeft al een milieuvriendelijker vervanger. Het Amerikaanse Procter en Gamble en Unilever vervangen nog dit jaar de moeilijk afbreekbare stof. J. van Hoogstraten van de NVZ, die spreekt namens de zeepproducenten, ziet daarom geen aanleiding voor een actie 'op dit ogenblik'.

De actie getuigt ook van 'weinig vertrouwen in minister Alders', aldus Van Hoogstraten. Het ministerie van milieubeheer moet toezien op de produktie van wasverzachters die minder belastend zijn voor het milieu. De SP vreest dat de vervangende stof slechts iets beter afbreekbaar is. 'Bij ophoping in het milieu, kunnen de nieuwe stoffen bovendien net zo goed schadelijk zijn', aldus R. Poppe van de SP. De actie wordt gehouden op koopavonden en zaterdagen.