Zestien vuurwapens ontvreemd uit bureau van rijkspolitie in Born

BORN, 9 juli Uit het bureau van de rijkspolitie in het Limburgse Born zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zestien vuurwapens ontvreemd. Het betreft voor het merendeel gebruiksklare wapens, die door bewoners waren ingeleverd omdat zij geen wapenvergunning hadden.

Het bureau is 's nachts niet bezet. De rest van de inboedel werd ongemoeid gelaten. De gestolen wapens bevonden zich niet in de speciaal daarvoor bestemde wapenkast, die vol zat, maar in een afgesloten houten kast. De buit bestond uit zeven kogelgeweren, twee jachtgeweren, vijf pistolen, een revolver, een seinpistool, een luchtbuks, een doos met 250 stuks munitie en een pistoolhouder.

Afgelopen voorjaar hadden inbraken plaats in vier bureaus van de rijkspolitie in de Brabantse plaatsen Asten, Bakel, Cuyk en Maarheeze. In Maarheeze werden twaalf politiewapens (acht pistolen en vier karabijen) en munitie gestolen. Uit de andere bureaus werden onder andere apparatuur voor adem-analyse, portofoons en uniformen gestolen. Inmiddels zijn twee 19-jarige jongens aangehouden die hebben bekend deze vier inbraken te hebben gepleegd. Ze waren volgens de politie 'bezeten van agentje-spelen'.

De buitgemaakte wapens hadden ze willen verkopen.

De korpsbeheerders uiten al enkele jaren bezorgdheid over beveiliging van honderden zogenoemde post- en rayonbureaus van de rijkspolitie, waar geen permanente bezetting is. 'Met het geld dat beschikbaar is voor beveiliging van gebouwen komen we niet verder dan extra hang- en sluitwerk. Elektronische beveiling is voor ons onbetaalbaar', zegt woordvoerder H. J. M. Clabbers van de district Limburg van de rijkspolitie.