Weinig kans op nieuwe acties gezondheidszorg

ROTTERDAM, 9 juli Met het zaterdagochtend bereikte principe-akkoord over de CAO voor het ziekenhuiswezen is de kans op nieuwe acties in de gezondheidszorg tot een minimum beperkt. De vakbonden zijn tevreden met de resultaten en zullen hun leden de komende dagen adviseren de overeenkomst te accepteren. De AbvaKabo (35.000 leden in de gezondheidszorg) en CFO (10.000 leden) zijn tevreden met het akkoord, het bestuur van de Nederlandse Maatschappij voor Verpleegkunde (NMV, 12.000 leden) neemt pas vanavond een standpunt in. Het principe-akkoord over een CAO voor de ongeveer 230.000 werknemers in het ziekenhuiswezen werd in de nacht van vrijdag op zaterdag na drie dagen onderhandelen bereikt. Per 1 september gaan de lonen met vier procent omhoog, iedereen met een salaris tot en met een bruto maandloon van fl. 2.810 krijgt nog eens 0,35 procent extra. Leerlingen gaan er 10 procent op vooruit. De partijen verwachten dat daardoor meer jongeren zullen kiezen voor een baan in de gezondheidszorg. Afspraken over de secundaire arbeidsvoorwaarden (verlof, reiskosten, overwerk) gelden voor twee jaar, over de lonen voor 1991 moet volgend jaar opnieuw worden onderhandeld.

De partijen waren weer met elkaar om de onderhandelingstafel gegaan nadat ruim een week daarvoor een 'convenant' was gesloten tussen overheid en organisaties van werknemers en werkgevers in de gezondheidszorg. Daarin zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop de komende jaren de werkdruk fors kan worden verminderd. Op basis van die overeenkomst besloten werknemers en werkgevers de CAO-onderhandelingen te hervatten. Vanaf dat moment werden de vanaf eind april daterende acties in de gezondheidszorg voor loonsverhoging en voor vermindering van de werkdruk opgeschort.

De vereniging Verplegenden en Verzorgenden In Opstand (VVIO) beschouwt het principe-akkoord als 'zeer mager', met uitzondering van de loonsverhoging voor leerlingen en de verbetering van de secundaire arbeidsvoorwaarden. De vereniging zal er bij haar (6.200) leden op aandringen de komende dagen tijdens de ledenvergaderingen van de vakbonden het ongenoegen kenbaar te maken. Vooral de loonsverhoging van vier procent is slecht gevallen bij de vereniging, die overigens geen partij was bij de onderhandelingen. Evenals de Nederlandse Maatschappij voor Verpleegkunde (NMV, 12.000 leden) eiste zij 8 procent extra, waarvan zes voor loonsverhoging. De NMV maakte als enige onderhandelingspartner een voorbehoud bij het bereikte akkoord. Vanavond beslist het bestuur of het akkoord, dat op 18 juli in Utrecht aan de leden zal worden voorgelegd, van een positief advies wordt voorzien.