Water had Mundiale gered

Op de dag van de finale vertelde Johan Cruijff dat hij het al had voorzien. Een paar duizend liter water had het wereldkampioenschap voetbal kunnen omdopen tot een fris toernooi. Maar nu de drooglegging zich in Italie zich tot de grasmat uitstrekte, hebben miljarden voetbalkijkers ten onrechte met hooggespannen verwachtingen hun televisietoestel ingeschakeld om naar de 'vijf uur-wedstrijden' te kijken. Een plastic bal op droog gras, dat loopt niet. Als 's avonds om negen uur het gras vochtiger was, schoot de balsnelheid tweemaal zo snel over de mat. Een beetje besproeien van de spieten had een ander wereldkampioenschap te zien gegeven. 'Mindere' elftallen zouden bij die hogere snelheid meer fouten hebben gemaakt en nooit zo ver zijn gekomen. Johan Cruijff had dus niet alleen het Nederlands elftal, maar het hele toernooi kunnen redden. Maar hij was weer eens niet gevraagd.

De WK-organisatie heeft het niet overwogen, de spelers van oranje waren niet unaniem in hun oordeel over hem. 'De fout is geweest dat je vijftien man laat stemmen over wat er moet gebeuren. Vroeger bepaalden vier of vijf man hoe het moest en de rest hield zijn mond', was Cruijffs terugblik op het optreden van Nederland in Italie. 'Als de waterdragers champagnedragers worden is het over', zei hij nog. Want er waren ook spelers geweest die het met hem 'niet zagen zitten'. Het via een advertentiecampagne groots aangekondigde exclusieve interview met Cruijff voor het commerciele station Eurosport bleek zaterdagvond te bestaan uit een aankondiging gevolgd door een testbeeld, waardoor de kijker zondagavond weer op die zender moest afstemmen. De interviewer, een 'gabber' van Cruijff, sloeg hem niet om de oren met zijn eerdere voorspellingen. Uruguay was zijn geheime tip geweest en West-Duitsland heette een zwaar overschatte ploeg. Dat het anders was gelopen kwam vooral omdat Beckenbauer 'met wie ik veel contact had' er op een of andere manier in geslaagd was het elftal aan te praten dat ze sterk waren. Was dat het wat Nederland miste? Ook die vraag bleef ongesteld.

    • P. J. F. de Jonge