Walesa en Mazowiecki sluiten in geheim overleg wapenstilstand

WARSCHAU, 9 juli Lech Walesa, de voorzitter van Solidariteit, en premier Tadeusz Mazowiecki hebben zaterdag tijdens vijf uur durende geheime besprekingen afgesproken de strijdbijl te begraven. Walesa verbrak die wapenstilstand gisteren al direct door de parlementariers van Solidariteit te verwijten 'zich van de samenleving te hebben vervreemd'. Over het geheime overleg tussen Walesa en Mazowiecki, dat onder bemiddeling van het episcopaat werd gehouden in een klooster nabij Warschau, is weinig naar buiten gekomen. In een communique beloofden beide leiders samen te werken 'voor het welzijn van het land en de verdere voortgang van de democratie' en stelden ze dat meningsverschillen niet mogen leiden tot destabilisering van de sociale situatie. Uit het communique werd niet duidelijk welke concrete meningsverschillen waren besproken en of er overeenstemming over samenwerking is bereikt.

In een toespraak tot de fractie van Solidariteit in het parlement trok Walesa gisteren in Gdansk weer heftig van leer. De politieke krachten in Polen, zei hij, zijn niet voorbereid op het regeren van het land. Voor de machtswisseling in september vorig jaar is ook in de leiding nooit gesproken over de toekomst van Polen. De senatoren en afgevaardigden van Solidariteit hebben zich, zo zei Walesa, 'van de samenleving en van hun eigen wortels vervreemd, net als de communisten vroeger'.

Walesa waarschuwde dat sociale onrust hun werk onmogelijk zou kunnen maken: 'Een windstoot van de mijnwerkers of van de boeren kan al jullie papieren en rekeningen in de vuilnisbak blazen, 'aldus Walesa.

Zowel de Poolse mijnwerkers als de boeren hebben gedreigd met stakingsacties. De boeren hebben eind vorige week aangekondigd hun protestacties uit te breiden met een vandaag te beginnen blokkade van alle grote doorgaande wegen in Polen. Zaterdag trokken drieduizend boeren door Warschau, een protest dat werd afgesloten met een blokkade van het gebouw van de ministerraad. Een lid van het stakingscomite van de boeren verklaarde zaterdag dat het 'mogelijk nodig zal zijn' de regering ten val te brengen. 'Dat is niet ons doel, maar het kan er wel van komen. Als ik weet dat ik binnen enkele weken geen geld heb om iets voor mijn kind te kopen houdt niets me tegen, 'zo zei hij. (Reuter, AP, UPI)