Surinaams Zomerfestival verwacht 250.000 bezoekers; Eenkweekvijver van talent

Voorafgegaan door een majorettekorps stapt ANC-vertegenwoordiger in Nederland Sanjay naar de middenstip van het voetbalveld in het Bijlmerpark, om de aftrap te verrichten van het vijftiende Kwakoe Zomerfestival. Tweeendertig, meest Surinaamse, voetbalteams strijden daar vanaf gisteren zes weekeinden om de winst. Hoewel na vijftien jaar 'vol met deuken, en zonder de deksel die er bij hoorde' is de Kwakoe-Cup volgens organisator M. La Rose binnen de Surinaamse sportgemeenschap nog altijd een 'prestigieus object'. Voor wie het terrein oploopt is meteen duidelijk dat voetbal allang niet meer het enige ingredient is van dit jaarlijkse spektakel. Het festival is het belangrijkste informele ontmoetingspunt geworden voor de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Rond het veld staan tientallen eet- en drinkstalletjes. Er worden geanimeerde gesprekken gevoerd tussen mensen die elkaar soms lang niet hebben gezien.

Niemand van de Surinaamse buurtvoetballers die in het begin van de jaren zeventig op een grasveldje tussen de flats Fleerde en Frissenstein informele vakantietoernooitjes hielden, kon vermoeden dat hun initiatief zou uitgroeien tot een evenement van nationale allure. In 1975 begon de Surinaamse Stichting Jongeren Centrum Kwakoe zich met de organisatie bezig te houden. Vorig jaar trok het over zes weekeinden uitgesmeerde festival circa 200.000 bezoekers. La Rose verwacht dit jaar het aantal van 250.000 te halen. 'Surinamers komen met bussen uit heel het land om een of verschillende dagen mee te maken. Ze houden er rekening mee met het bespreken van hun vakantie. Zelfs Surinamers uit Miami komen naar ons festival.'

La Rose spreekt van 'het grootste Surinaamse evenement waar ook ter wereld: nergens, ook niet in Suriname, komen zo veel Surinamers bij elkaar'. Het weer zit dit eerste weekeinde niet mee, maar toch loopt het terrein zondag behoorlijk vol. Vooral tegen de avond zwelt de stroom bezoekers aan. Ook veel blanke Nederlanders doen 'een dagje Kwakoe'. 'Vooral de laatste jaren beginnen zij het te ontdekken. Het eten en het lekkere gemoedelijke sfeertje', vertelt La Rose. Het muziekpodium en de talloze eet- en drinkstalletjes trekken zeker zoveel aandacht als de voetballers. Maar een lid van de Kwakoe-ordedienst, gestoken in fel-gele trainingspakken van de hoofdsponsor een verhuisbedrijf uit Alkmaar - verzekert dat de 'scouts' van professionele topclubs hier hun ogen openhouden. 'Het is hier een kweekvijver van talent.'

Roti

Het drijven van een kraam op het terrein is gewild. Alle mogelijke Surinaamse waren zijn te koop tegen door de organisatie vastgestelde eenheidsprijzen. Van schaafijs, roti, fladder, broodjes bakkeljauw, goegrie en poelawrie tot rijst met pom, voor achteneenhalve gulden het duurste gerecht. Ondanks de 5.000 gulden die iedere kraamhouder aan de organisatie moet afdragen doen de meesten goede zaken. 'Maar het is hard werken', zegt A. van Ravenswaay, die met zeven familieleden en kennissen zes weekeinden lang een eettent drijft. Zoals bijna alle standhouders is van Ravenswaay een gelegenheids-restaurateur. In het dagelijks leven is hij vliegtuigmonteur bij de KLM, 'dus echt iets heel anders'.

Je staat hier voor de sfeer, vindt hij, 'en natuurlijk verdien je er ook een kleinigheid mee'. Behalve gezelligheidszoekers staan er ook enkele professionele voorlichtingstenten op het terrein. De gemeente Amsterdam probeert langdurig werklozen te interesseren voor een baan als stadswachter. Ook de politie op zoek naar meer agenten uit allochtone groepen is met een kraam vertegenwoordigd. De Tuinbouwpraktijk-opleiding Amsterdam staat hier elk jaar: 'Het gaat vooral om naamsbekendheid. Onze opleidingen moet het vooral hebben van mond-tot-mond reclame.'

De op de tafels uitgestalde bladgroente klaroen en peperplanten gaan in hoog tempo van de hand.

Elders op het terrein treedt de a capella-groep Black Voices uit Birmingham op. Het in Engeland aan bekendheid winnende kwartet kon volgens Kwakoe-bestuurslid W. Kout door 'bepaalde contacten' nu nog worden gecontracteerd. 'Volgend jaar zijn ze te duur.'

Later betreedt onder groot enthousiasme het klapstuk van de dag, de Surinaamse top-act Trafassi, het podium.

Het festival wordt nauwelijks gesubsidieerd. Afgezien van een bijdrage van 10.000 gulden van de stadsdeelraad, moet de begroting van 200.000 gulden geheel worden gedekt uit de opbrengsten. Hoewel steeds meer erkend als een groot evenement 'Waar vind je zoveel allochtonen bij elkaar?', vraagt La Rose retorisch heeft de commercie het festival volgens hem nog onvoldoende ontdekt. Een aantal bedrijven treedt op als sponsor reclame van Surinam Airways siert een van de hekken langs het voetbalveld maar La Rose zoekt nog meer belangstellenden. 'Ik noem geen namen, maar als je bijvoorbeeld ziet hoeveel bier hier wordt omgezet, dan moet dat voor bepaalde bedrijven toch interessant zijn.'

    • Tom Nierop