Somalie: bloedbad in voetbalstadion

MOGADISHU, 9 juli Een onbekend aantal toeschouwers is afgelopen vrijdag in een voetbalstadion in de Somalische hoofdstad Mogadishu om het leven gekomen toen lijfwachten van president Mohammed Siad Barre het vuur openden.

Toeschouwers hadden de president uitgefloten en anti-regeringsleuzen geroepen tijdens een korte toespraak van Barre voorafgaande aan de voetbalwedstrijd. Ooggetuigen verklaarden dat daarna tientallen mensen werden doodgeschoten; artsen telden zeven doden en achttien gewonden.

Volgens een regeringsverklaring die over de radio werd uitgezonden, hadden de lijfwachten, de zogenoemde Rode Baretten, alleen maar waarschuwingsschoten in de lucht gelost toen er onlusten uitbraken in het stadion. Het zou een gewone voetbalrel betreffen, waarbij drie mensen om het leven kwamen.

Italie heeft zondag om een spoedberaad van de EG over de toestand in Somalie gevraagd. (Reuter, AP, AFP)