Schonhuber leidt Republikaner weer

RUHSTORF, 9 juli De extreem-rechtse Republikaner in de Bondsrepubliek hebben zaterdag Franz Schonhober met 376 van de 563 stemmen herkozen als hun politiek leider. Schonhober trad zes weken geleden terug nadat de meest rechter vleugel in de partij hem de schuld had gegeven van de slechte resultaten die de Republikaner boekten bij de recente deelstaatverkiezingen.

Zijn herkiezing betekent het einde van de opmars van de neo-nazistische vleugel in de partij, die onder leiding stond van de voorzitter van de Beierse Republikaner, Harald Neubauer, en diens plaatsvervanger, Franz Glasauer. Tijdens de bijeenkomst maakte Glausauer, die onlangs tot vijfduizend mark boete werd veroordeeld wegens anti-Poolse uitlatingen, Schonhober uit voor een 'ellendige, miserabele leugenaar'.

Na zijn verkiezing riep Schonhuber de partij op de gelederen te sluiten in verband met de komende deelstaatverkiezingen in Beieren en de landelijke verkiezingen in december. Het partijcongres nam een resolutie aan die het aanhangers van rechtse extremistische groeperingen onmogelijk maakt een partijfunctie te bekleden binnen de Republikaner. Op die manier wil Schonhuber voorkomen dat de partij in neo-nazistisch vaarwater komt. 'De crisis van de Republikaner is ten einde', riep Schonhuber aan het slot van de bijeenkomst uit. De Oostduitse autoriteiten hebben de Westduitse neo-nazi, Michael Kuhnen, korte tijd vastgehouden na een bijeenkomst van rechts-radicale jongeren in Cottbus. (DPA)