Schilder Sjollema (90) overleden

ROTTERDAM, 9 juli Op negentigjarige leeftijd is vrijdag de schilder Joop Sjollema in Amsterdam overleden. Sjollema, oorspronkelijk jurist, werd aan de Rijksacademie in Amsterdam opgeleid met als specialisatie de monumentale schilderkunst. In Parijs studeerde hij enige tijd op het atelier van de kubist Andre Lhote. Later maakte hij affiches, boekomslagen, ontwerpen voor postzegels en wandschilderingen, onder meer voor het Nederlands paviljoen op de Wereldtentoonstelling in 1937 in Parijs. Ook ontwierp hij een geetst raam voor de Markthallen in Amsterdam.

Als schilder heeft Sjollema zich toegelegd op landschappen, reisimpressies en in het bijzonder het portret. In die laatste categorie gaf hij de voorkeur aan taferelen met verschillende personen, kaart- en schaakspelers of musicerende ensembles bij voorbeeld, die schetsmatig en hier en daar enigszins gedetailleerd werden neergezet.

Sjollema beweerde zelf geen 'vernieuwer' te zijn. Het non-figuratieve, abstracte experiment interesseerde hem nauwelijks. Hij meende in de Hollandse schilderkunst speciale aandacht te bespeuren voor 'een intieme ondramatische relatie'. 'Mocht ik in deze zin iets kunnen bereiken dan heb ik een ader aangeboord van een ondergrondse stroming en sluit ik aan bij een eigen Hollandse traditie', aldus de 'hartgrondige figurist', zoals hij in deze krant ooit werd genoemd. In 1970 ontving Sjollema de Arti-medaille voor zijn gehele oeuvre.