'Schaduwconferentie' verwijt G-7 plundering

NIJMEGEN, 9 juli Het economische beleid van de industrielanden leidt tot plundering van de aarde. Het rijke Westen wordt nog rijker ten koste van de mensen in de Derde Wereld. 'We hebben weinig of niets te verwachten van jullie, deze week in Houston', schrijven de deelnemers van drie 'tegenconferenties' in Houston, Helsinki en Nijmegen in een open brief die vanochtend is gezonden naar de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden. Vandaag zijn die in Houston (Texas) begonnen aan hun jaarlijkse topconferentie, de zogenoemde G-7. Voorbeeld voor de organisatoren van de conferentie in Nijmegen, die voor de eerste keer in Nederland plaatsheeft, is 'The Other Economic Summit'. Deze 'schaduwconferentie' wordt elk jaar in de Verenigde Staten gehouden ten tijde van de G-7. De schrijvers van de open brief hebben weinig illusie dat hun boodschap enige indruk zal maken op de regeringsleiders. 'Maar we willen aan het publiek een signaal afgeven', zei Wouter van Eck (25) van de organiserende Stichting TAMTAM gisterochtend tijdens de tegenconferentie in Nijmegen. 'Beste Julio Andreotti, George Bush, Toshiki Kaisu, Helmuth Kohl, Francois Mitterrand, Brian Mulroney en Margaret Thatcher', luidt de aanhef van de open brief. 'De cijfers over produktieniveau, handel en rentabiliteit hebben hun tegenpool in andere gegevens.' De brief haalt cijfers aan van UNICEF over stijgende kindersterfte, van het Zweedse instituut SIPRI over de gigantische bedragen die de wapenwedloop vergt, en van de milieu-organisatie World Watch Institute over de omvang die de vervuiling van het milieu en de vernietiging van natuurlijke rijkdommen heeft aangenomen.

Een bonte verzameling actiegroepen en alternatieve organisaties discussieerde op de vroege zondagmorgen over 'de noodzaak van een fundamenteel andere economie'.

Naast de Boerengroep Wageningen, Honger Hoeft Niet, Milieu-actiewinkel de Broeikas en de Kleine Aarde nemen ook organisaties als Van zwaarden tot ploegscharen en Vrouwen tegen Bevolkingspolitiek deel aan de conferentie in Nijmegen.

Het jonge gemiddeld twintig tot dertig jaar publiek klapt de handen stuk als de Indiase milieu-activist Saral Sarkar (50) spreekt over de noodzaak van 'de-industrialisatie' in het Westen. Dit om te voorkomen dat het milieu verder vervuilt en de vernietiging van natuurlijke rijkdommen ongestoord doorgaat. 'Niet alle jongeren willen een grote auto, een vakantie naar Spanje en een vette bankrekening', licht een 21-jarige student sociologie toe.

Sarkar en de andere sprekers laken het dogma van de economische groei dat de deze wereld teistert. Volgens de Indiase milieu-activist moet ook de Derde wereld de gedachte opgeven ooit de rijkdom van het Westen te evenaren. 'Het Westen dankt zijn rijkdom aan 400 jaar uitbuiting van de Derde wereld, en het neo-kolonialisme woekert voort.'

De natuurlijke rijkdommen van de aarde zijn eindig en het Westen moet zijn industriele economieen inkrimpen. 'Het Westen moet leren gelukkig te zijn met minder en zijn rijkdom delen met de ontwikkelingslanden.' Sarkar vreest dat een tweede 'Tsjernobyl' nodig zal zijn om politici en publiek wakker te schudden. Een andere spreker voorziet 'honderd jaar strijd met als inzet de milieuproblematiek'.