Rellen na Westduitse zege op WK

ROTTERDAM, 9 juli De feestroes die zich van West-Duitsland meester maakte nadat het Westduitse voetbalelftal in Rome de wereldtitel had veroverd door met 1-0 van Argentinie te winnen, is in een aantal steden gisteravond en vannacht met ongeregeldheden gepaard gegaan. Vechtpartijen op de Reeperbahn in Hamburg, waar de rellen het ernstigst waren, hadden tientallen gewonden tot gevolg.

In Keulen, waar groepen jongeren vernielend rondtrokken, kwam een 18-jarige jongen om toen hij, uit een kapotgeslagen raam van een tram hangend, met zijn hoofd tegen een elektriciteitsmast sloeg. In Schwettingen reed een automobilist op een groep feestvierders in, twee van hen werden zwaar gewond.

Enkele tienduizenden Oostberlijners, die de finale in het centrum van hun stadsdeel op een groot videoscherm hadden gevolgd, braken in gejubel uit, massaal 'Deutschland, Deutschland' roepend. Terwijl jongere voetbalfans hekken omtrekkend en ruiten ingooiend verder de stad introkken, verklaarden ouderen de Westduitse overwinning wel degelijk ook als de hunne te zien.

In een gevangenis in Leipzig verschansten ongeveer vijftig gedetineerden zich na de uitzending van de finale op het dak. Zij eisten verbetering van het gevangenisregime en konden er pas vanochtend door de minister van binnenlandse zaken toe worden gebracht naar hun cellen terug te gaan. Pagina 13,14,15: Verslagen en reacties