Rechtse extremisten in Z-Afrika opgepakt

JOHANNESBURG, 9 juli De Zuidafrikaanse politie heeft negen blanke rechts-extremisten aangehouden in verband met een reeks van bomaanslagen gericht tegen zwarte burgers en gematigde blanke politici, zo heeft minister van openbare orde Adriaan Vlok gisteren meegedeeld. Een groot aantal wapens is in beslag genomen.

Vlok noemde de namen van drie gearresteerden, de vooraanstaande rechts-extremisten David Israel Rootenberg, Leonard Veenendal en Darryl Stopforth, maar de andere namen hield hij achter. 'De arrestanten zijn allen ondersteuners van een ultra-rechtse politieke ideologie, maar we hebben tot nu toe geen banden kunnen vinden met specifieke organisaties', aldus minister Vlok. Andere bronnen menen evenwel dat Stopforth en Veenendaal lid zijn van de neo-nazistische Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB). De twee mannen werden al gezocht in Namibie in verband met een aanslag op een basis van de Verenigde Naties. Rootenberg zou een voormalige commandant van de para-militaire vleugel van de AWB zijn en een goede vriend van Barend Hendrick Straydom, die in terroristische aanslagen verscheidene zwarten heeft gedood.

Sinds de legalisatie van het ANC en de vrijlating van Nelson Mandela in februari en de aansluitende besprekingen met president De Klerk over opheffing van het apartheidssysteem, hebben rechtse pro-apartheidsgroepen tientallen aanslagen uitgevoerd. De afgelopen vier weken hadden in Johannesburg alleen al 11 terroristische acties plaats, waaronder een bomaanslag op het kantoor van het liberale Vrye Weekblad.

Vrijdag raakten 27 zwarten gewond door een bomexplosie in het centrum van Johannesburg. Het extreem-rechtse Leger voor de Blanke Bevrijding (WBL) heeft daarvoor vandaag de verantwoordelijkheid opgeeist. De WBL heeft in een verklaring gedreigd met nieuwe aanslagen.

In rechtse kringen zouden voorts plannen bestaan om Nelson Mandela en president de Klerk te vermoorden. Eddie von Maltitz, een leider van de AWB, bevestigde gisteren op de televisie dat Mandela op een zwarte lijst van extremistische groepen staat, maar de AWB zou daarme niets te maken hebben.