Rebellen Liberia op terugtocht uit Monrovia

MONROVIA, 9 juli De Liberiaanse rebellen hebben zich het afgelopen weekeinde ten dele teruggetrokken uit de hoofdstad Monrovia, maar weigerden in te gaan op een aanbod van president Doe voor een staakt-het-vuren. Dat heeft rebellenwoordvoerder Tom Woewiyu gisteren bekendgemaakt.

De troepen van rebellenleider Charles Taylor houden Monrovia omsingeld en eisen dat Doe zich overgeeft en Liberia verlaat, aldus Woewiyu. Hij zei dat de rebellen zich bereid hebben verklaard te onderhandelen over een interimregering onder leiding van Taylor. De rebellen trokken zich terug in de buitenwijken van Monrovia en de gevechten waren zaterdag en zondag veel minder heftig dan de afgelopen week. Volgens bronnen uit het buurland Ivoorkust, die in contact staan met de troepen van Taylor, hopen de rebellen dat gedemoraliseerde soldaten van Doe zich over zullen geven. Bronnen uit Noord-Liberia, die zich achter de rebellenlinie bevinden en met wie contact werd gezocht via de radio, meldden echter dat tussen de rebellen onderling een machtstrijd gaande is.

Ondanks berichten uit Monrovia dat Doe Liberia zou verlaten mits zijn eigen veiligheid en die van zijn Krahn-stam zouden worden gewaarborgd, heeft de president tot dusver geen aanstalten gemaakt het land te verlaten. Inwoners van Monrovia die zich gisteren op straat waagden, zeiden dat in de hele stad lijken lagen. (AP, Reuter)