Politie vermoedt betrokkenheid van ETA bij aanslag

AMSTERDAM, 9 juli De verantwoordelijkheid voor de bomaanslag van vrijdagavond bij de Spaanse Banco de Bilbao Vizcaya in Amsterdam is nog niet opgeeist, maar de Spaanse autoriteiten zeggen er rekening mee te houden dat de aanslag het werk is van commando's of sympathisanten van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De Amsterdamse politie 'onderhoudt contact met Spaanse collega's over de aanslag', deelde een woordvoerder vanmorgen mee. Dat houdt vooralsnog in dat 'informatie wordt uitgewisseld'.

De Nederlandse politie heeft nog niet verzocht om de medewerking van Spaanse bomexperts, zoals vorig najaar wel gebeurde na een serie aanslagen op Spaanse vestigingen in Den Haag.

In het onderzoek naar de aanslagen werkt de Amsterdamse politie ook samen met de Haagse. 'Maar elke uitspraak over mogelijke overeenkomsten tussen de aanslagen in Den Haag en die in de hoofdstad berust op speculatie', aldus de woordvoerder van de Haagse politie.

De aanslag van vrijdag vertoont volgens de Amsterdamse politie sterke overeenkomsten met de aanslag vorige week op gebouw Aurora op de hoek van de Overtoom en de Stadhouderskade in Amsterdam. In Aurora heeft de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia een kantoor. De bom die de gevel van het bankgebouw aan de Herengracht beschadigde en ruiten in de omtrek deed springen, was vervaardigd uit hetzelfde materiaal als het explosief dat vorige week werd gebruikt, aldus de politiewoordvoerder. Ook was de bom op dezelfde manier en op hetzelfde tijdstip geplaatst. Het Baskische dagblad Egin, dat gewoonlijk de berichten van de ETA doorgeeft, had vanmorgen nog geen communique ontvangen waarin de aanslagen in Nederland werden opgeeist. Eind vorig jaar werden aanslagen gepleegd op Spaanse diplomaten in Den Haag, waarvoor de organisatie zich later verantwoordelijk stelde. Tot dusver is Nederland het enige land buiten Spanje waar de ETA zich aan geweld heeft schuldig gemaakt.

De politie heeft gistermiddag de omgeving van gebouw Aurora enige tijd afgezet na een anoniem bomalarm. Een onderzoek naar de aanwezigheid van explosieven leverde niets op. De drie mensen die vrijdagavond op de Herengracht door rondvliegend glas lichtgewond raakten, hebben dit weekeinde het ziekenhuis verlaten.

De Amsterdamse politie zei vanmorgen, net als na de aanslag van vorige week, dat alle Spaanse instellingen in de hoofdstad, Rotterdam en Den Haag extra worden bewaakt, maar wil daarover geen inlichtingen geven. In Rotterdam worden Spaanse instellingen op verschillende manieren extra in het oog gehouden: regelmatige surveillance, vanuit een wachthuisje voor de deur of door politiemensen in het gebouw. De Rotterdamse politie voert de bewaking uit met eigen mensen en niet met speciale eenheden. De Haagse politie heeft vorige week aangekondigd bij de bewaking van ambassades voortaan rechercheurs in te zetten. Agenten van de uniformdienst zouden het te druk hebben met hun werk in de wijken. Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag heeft dit weekeinde steun toegezegd aan de Spaanse ambassadeur in ons land. Deze heeft op zijn beurt de Nederlandse autoriteiten gevraagd al het mogelijk te doen om nieuwe aanslagen te voorkomen.

De Banco de Bilbao Vizcaya, waarvan de Nederlandse vestiging aan de Amsterdamse Herengracht vrijdagavond laat werd getroffen door een bomaanslag, ontstond in 1988 door een fusie van de banken Bilbao en Vizcaya, beide met het Baskenland als thuisbasis. De bank is de grootste van Spanje.