'Plan VS tot inzetten leger tegen drugs'

WASHINGTON, 9 juli De Verenigde Staten bereiden een plan voor om met behulp van de strijdkrachten van Peru, Bolivia en Colombia een grote aanval uit te voeren tegen de cocaine-baronnen in deze landen. Dit heeft het Amerikaanse weekblad Newsweek zaterdag gemeld. De Amerikaanse regering heeft echter tegengesproken dat het om een 'grote aanval' zou gaan.

Volgens Newsweek, dat zich beroept op documenten van het Amerikaanse militaire hoofdkwartier in Panama, behelst het plan een massale aanval op verborgen vliegvelden in de jungle, illegale cocaine-laboratoria en zwaar bewaakte landgoederen van de drugsmafia. Het plan zou moeten worden uitgevoerd door militairen van Peru, Bolivia en Colombia, maar de coordinatie van de operatie zou in handen zijn van de Amerikanen. 'Wij zouden niet de trekker overhalen , maar het geweer richten', zo formuleerde een Amerikaanse functionaris die door Newsweek werd aangehaald de doelstelling van het plan.

Het idee voor een dergelijke actie zou stammen van generaal Max Thurman, die aan het hoofd staat van het Zuidelijke Commando van de VS in Panama. Hij zou zo nodig Amerikaanse troepen willen inzetten bij de operatie. Thurman coordineerde vorig jaar ook de Amerikaanse militaire interventie in Panama tegen het bewind van generaal Manuel Antonio Noriega.

In Washington stelde nationale veiligheidsadviseur Brent Scowcroft dat het een verkeerde voorstelling van zaken was dat het om 'een grote aanval tegen de drugs' gaat. Minister van defensie Dick Cheney verklaarde dat de VS onveranderlijk vasthouden aan hun beleid om geen militaire actie in het buitenland te ondernemen tegen de drugskartels. (Reuter, UPI)