Overschot op handelsbalans China in eerste helft 1990

BEIJING, 9 juli China heeft het eerste halfjaar van 1990 een overschot op de handelbalans geboekt. Vorig jaar registreerde het land nog een tekort.

De Chinese handelsbalans toonde de afgelopen zes maanden een overschot van 2,56 miljard dollar, tegenover een tekort van 5,78 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De export steeg met 15,4 procent tot 25,65 miljard dollar, invoer daalde met 17,7 procent tot 23,09 miljard dollar.

De export profiteerde van de tegenover de dollar met 21 procent gedevalueerde Chinese yuan, in december vorig jaar. Daardoor werden Chinese produkten in dollars ongeveer een vijfde goedkoper. De uitvoer naar Taiwan steeg met 221 procent tot 86 miljoen dollar.

Door de devaluatie werden buitenlandse produkten voor China duurder, hetgeen de invoer afremde. Die daalde ook door importrestricties op buitenlandse sigaretten, auto's, televisies, bandrecorders, koelkasten en andere consumptiegoederen. Ook de moeizaam draaiende Chinese economie deed de vraag naar buitenlandse produkten afnemen.

Volgens minister van fiancien Wang Bingqian zijn de produktie van staatsbedrijven het eerste halfjaar met 0,5 procent gedaald en de verkopen met 2,4 procent. De winsten kelderden met 59 procent waardoor ruim een derde van de staatsbedrijven nu met verlies draait.