Opleiding Europese astronauten voor '92

ROTTERDAM, 9 juli De Europese Ruimtevaarorganisatie, ESA, wil voor 1992 tien nieuwe Europese astronauten opleiden die kunnen worden ingezet bij de bemanning van het Europese ruimteveer Hermes en van het permanente ruimtestation Columbus, dat door Europa, Japan en de VS bemand zal worden. Dit maakte dr. H. Oser, hoofd medische selectie van de ESA, bekend op een ruimtevaartcongres in Den Haag. Een woordvoerder van de ESA spreekt van het opleiden van 'een nieuwe generatie astronauten'.

Als voorbereiding voor een langdurige verblijf in de ruimte zullen de astronauten waarschijnlijk ook vluchten maken met de Spaceshuttle en het ruimtelaboratorium Spacelab. De ESA streeft naar astronauten van zo veel mogelijk verschillende nationaliteiten. Dat zou kunnen betekenen dat tien van de dertien ESA-landen een astronaut leveren.