Nationale ploeg sleur voor Blange

ROTTERDAM, 9 juli Het vertrek van volleyballer Peter Blange naar Terme Acireale Catania, de nummer vijf van de Italiaanse competitie, is zelfs voor bondscoach Harrie Brokking een ongename verrassing. Hij had verwacht dat er afgezien van Ronald Zoodsma (naar het Duitse TSV Milbertshofen) na het komende WK (1728 oktober in Brazilie) geen spelers meer uit de selectie zouden vertrekken. Blange, met zijn 2.05 meter de langste spelverdeler in het topvolleybal ter wereld, zegt een nieuwe uitdaging te zoeken. 'Die sleur van het dagelijks trainen ging me tegenstaan', aldus de Voorburger. 'Ik heb er zelfs over gedacht om helemaal te stoppen.'

Hij zal een tweejarig contract tekenen in Italie.

Evenals Zoodsma heeft Blange een clausule in zijn contract laten opnemen zodat hij beschikbaar blijft voor het nationale team. Bondscoach Brokking houdt echter vooralsnog vast aan zijn streven om alleen spelers op te stellen die zich confirmeren aan het huidige systeem waarin de internationals niet bij een club spelen. Hij zegt 'alleen in noodgevallen' een beroep op een in het buitenland spelende topper te willen doen. Brokking weet echter nog niet wat het deel van de oorspronkelijke basiszestal dat achterblijft Benne, Grabert en Zwerver doet. 'Er gaat veel in de koppen van die jongens om. Ik ben nog niet bang dat die spelers nu ook meteen willen vertrekken, maar de vraag is wel of ze in onze idealen blijven geloven.'

Brokking hoopt deze week wanneer hij voor de finale van de World League (komend weekeinde) in Japan verblijft met de selectie. Hij verwacht wel dat het bericht over Blange's vertrek invloed op het spel van Oranje zal hebben.

Over de positie van spelverdeler na het WK zegt Brokking zich geen zorgen te maken. Hij heeft Avital Selinger, de aanvoerder, achter de hand. 'We zijn de enige ploeg in de wereld die niet of nauwelijks zwakker worden als een speler als Blange vertrekt.'

Na de Olympische Spelen in Barcelona zal Arnold van Ree als spelverdeler een volwaardige international moeten zijn. Ook Marco Klok, volgens Brokking de beste allrounder in Nederland, zal voor deze positie worden opgeleid.