Na de 'finalino' pinkten winnaars traantje weg

ROME, 9 juli - Luca de Montezemolo, de voorzitter van het WK-organisatiecomite, viel gisteravond even uit zijn rol. Anders is hij altijd de beminnelijkheid zelve. Maar toen hij de Duitse wereldkampioenen een hand moest geven, kon er geen lachje af. De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, Antonio Matarrese, stond al even grimmig te kijken. Italie heeft nog steeds niet verwerkt dat er geen plaats was in de finalissimo en dat het land genoegen heeft moeten nemen met de finalino, de troostfinale om de derde en vierde plaats. Zelden waren er na een overwinning somberder gezichten te zien dan zaterdag in Bari. Italie mocht dan met 2-1 van Engeland hebben gewonnen, dat veranderde niets aan het verdriet. De kranten schreven de volgende dag met geforceerd opgewekte toon dat Italie met opgeheven hoofd het toernooi verlaat. Dertien punten uit zeven wedstrijden is een resultaat om trots op te zijn. Maar meteen daarna komt dan de verzuchting waarom dat niet genoeg was voor de finale. Vlak voordat Lothar Matthaus de wereldcup omhoog hield, hieven de tienduizenden Italianen die hun kaartje voor de finale niet hadden verkocht, nog even een spreekkoor aan: een gefrustreerd 'Italia, Italia' gevolgd door het gescandeerde 'Toto Schillaci'.

De teleurstellende finale heeft die frustraties alleen nog maar vergroot.

Als pijnstiller reserveerde de Gazzetta dello Sport de vetste letters op de voorpagina voor de overwinning van Ferrari in Frankrijk. En onder de kop dat Duitsland kampioen is staat meteen dat Schillaci op de troon van de topscorers zit. Dat laatste is het enige dat telt van de wedstrijd van zaterdag. Schillaci mocht een strafschop nemen om bovenaan op de lijst van topscorers te kunnen komen, met zes doelpunten. Voor Italie betekende het de overwinning, nadat Baggio eerder een slordigheid van doelman Shilton had afgestraft en Platt met een prachtige kopbal de stand weer gelijk had getrokken. Het was een goede wedstrijd, een bevestiging van de kracht van het spitsenduo Schillaci-Baggio, dat trainer Vicini door de pers is opgedrongen en dat volgende jaar in Juventus speelt. Na afloop liepen de Italiaanse en Engelse spelers samen een ereronde. Maar toch ontbrak ook in de finalino het drama niet, want hier waren het niet de verliezers die een traantje moesten wegpinken.

    • Marc Leijendekker