Moskou heeft eindelijk een telefoonboek

MOSKOU, juli De eerste gele gids van Moskou is uit. Tot nu toe was het vinden van een telefoonnummer een uiterst ingewikkelde zaak. Een gewoon telefoonboek met alle abonnees onder de tien miljoen Moskovieten bestaat nog altijd niet. De gele gids, 'Heel Moskou 1990/91', geeft nummers van instellingen: overheid, gerechtelijke en wetenschappelijke instellingen, pers, ziekenhuizen en poliklinieken, reparatiewerkplaatsen, kappers, kerken, politie, brandweer, crematoria, circussen en ga maar door.

Het boek, waarvan elk jaar een nieuwe editie moet verschijnen, is een voortzetting van een informatiejaarboek dat tot in de jaren dertig is uitgegeven. Behalve adressen en telefoonnummers is ook andere informatie opgenomen. Voorin staan foto's van alle Moskouse parlementariers (de naam van Andrej Sacharov is van een rouwrand voorzien), de bekende socioloog Bestoezjev-Lada heeft enkele bladzijden 'Moskou door de ogen van een socioloog' geschreven, er zijn artikelen opgenomen over de stedelijke kerkklokken, de oude stad, het plaatselijke dialect, een puzzel 'Kent u Moskou?' en zelfs moppen. Een fotokatern toont de mooie plekjes van de stad. Ook een plattegrond ontbreekt niet.

Hoewel het boek een flink aantal bladzijden advertenties bevat, is de prijs voor Russische begrippen gepeperd: 27,50 roebel ofwel in de valutaboekwinkel tegen de negentig gulden. Omdat er niet meer dan driehonderdduizend exemplaren van verschenen zijn, zal de prijs op de zwarte markt nog wel aanzienlijk hoger liggen.