Leger Sri Lanka doodt 53 Tamils

COLOMBO, 9 juli Het leger van Sri Lanka heeft vandaag en gisteren bij gevechten in het noorden en oosten van het land 53 Tamil Tijgers gedood. Dat heeft een militaire woordvoerder bekendgemaakt. Aan de zijde van het leger vielen tien doden.

Bij de noordelijke stad Vavuniya liepen militairen in een hinderlaag van de Tijgers. Een legertruck werd opgeblazen. Om een oud-Hollands fort in Jaffna wordt nog steeds bitter gevochten. Militairen zitten al wekenlang vast in het fort, dat wordt belaagd door de guerrillastrijders.

President Ranansinghe Premadasa heeft zich intussen onomwonden uitgesproken voor een totale oorlog tegen de Tamil Tijgers, terwijl de steun voor de militairen onder de Sinhalese meerderheid van Sri Lanka groeit. Premadasa stond meer dan een jaar lang op het standpunt dat alleen via onderhandelingen een oplossing kan worden bereikt voor de al zeven jaar durende burgeroorlog in Sri Lanka, maar na het nieuwe offensief van de Tijgers, sinds 11 juni, is de president van mening veranderd. De afgelopen vier weken zijn volgens sommige tellingen 1.820 mensen bij de strijd om het leven gekomen. Andere bronnen tellen al 2.172 doden. Minister van defensie Ranatunge zei gisteren dat 30.000 Sinhalezen zich als vrijwilligers hebben gemeld om te vechten tegen de Tamils. 'We moeten dit probleem voor eens en altijd uit de wereld helpen', aldus een van hen, die in de rij stond voor een militair aanmeldingsbureau. Een regeringswoordvoeder sprak zijn vertrouwen uit over de kansen tegen de Tamil Tijgers, die zich na hun aanvankelijke offensief grotendeels hebben teruggetrokken in de jungle. (AP, Reuter)