Japan 'begrijpt' schadeclaims van kampslachtoffers

DEN HAAG, 9 juli Japan heeft er 'begrip' voor dat in Nederland schadeclaims worden ingezameld van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen hebben gezeten in Japanse kampen. Maar Japan voelt zich op grond van het Vredesverdrag van San Francisco (1952) en de in 1956 gesloten overeenkomst met de Nederlandse regering niet verplicht tot betaling van smartegeld. Dit is meegedeeld aan een delegatie van de Stichting Japanse Ereschulden, die eind vorige week is ontvangen op de Japanse ambassade in Den Haag. Volgens de stichting kan Japan op grond van de derde Conferentie van Geneve (1949) wel worden aangesproken. De stichting wil de Nederlandse claims, in aantal inmiddels opgelopen tot meer dan dertigduizend stuks, eind augustus indienen bij de subcommissie voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties. Zij hoopt dat de VN bij Japan zal aandringen op betaling.