Hevige onlusten in Nairobi

NAIROBI, 9 juli Bij grootschalig geweld tussen betogers en veiligheidstroepen in de Keniase hoofdstad Nairobi zijn in het weekeinde volgens onbevestigde berichten ten minste drie doden gevallen. Tientallen mensen werden gewond en er werd grote materiele schade aangericht. De demonstranten eisten de invoering van een meer-partijensysteem en de vrijlating van de twee ex-ministers die in de afgelopen drie maanden de democratiseringscampagne in Kenia hebben geleid.

De politieke spanningen in het land bereikten eind vorige week een kookpunt met de arrestaties van de ex-ministers Kenneth Matiba en Charles Rubia, evenals enkele advocaten en andere opposanten van de regering. Matiba en Rubia hadden toestemming gevraagd om zaterdag in Nairobi een openluchtbijeenkomst te organiseren om de mening onder de bevolking te peilen over de huidige een-partijstaat in Kenia. De regering verbood de bijeenkomst. Vrijdag begonnen vele inwoners de hoofdstad te verlaten, uit vrees voor onlusten. Het openbaar vervoer kon de stroom passagiers niet aan, waarna de prijzen voor de buskaartjes werden verdrievoudigd. Zaterdagmiddag verzamelden duizenden betogers zich op het Kamukunji-sportveld in Oost-Nairobi, waar Matiba en Rubia hun bijeenkomst hadden willen organiseren. De menigte werd geirriteerd door de aanwezigheid van politieagenten en zwaar bewapende eenheden van speciale veiligheidstroepen. De eerste steen die werd gegooid naar de politie betekende het startsein voor een orgie van ongeorganiseerd geweld, die tot zondagmiddag zou voortduren. Groepen demonstranten trokken van Kamukunji alle richtingen uit. Vooral in de armere wijken van de stad voerden de veiligheidstroepen hevige gevechten met de aanzwellende menigte. Talrijke omstanders kregen een stevig pak slaag van zowel de politie als de demonstranten. Winkels werden geplunderd en auto's gingen in vlammen op. Naarmate de rellen voortduurden mengden zich steeds meer mensen in de rellen die meer leken geinspireerd door de mogelijkheid tot plunderen dan door politieke motieven.

Terwijl de betogers zich achter snel opgeworpen barricades verschansten, lagen gewonden op straat zonder dat iemand zich om hen bekommerde. Het dagblad de Daily Nation citeert vanochtend meldingen van ooggetuigen dat ten minste drie mensen het leven verloren. Zij lijken slachtoffer te zijn geworden van automobilisten die in paniek met hoge snelheid de met stenen gooiende menigtes probeerden te ontvluchten.

Intussen verslechteren de relaties snel tussen Kenia en de Verenigde Staten, een van Kenia's belangrijkste donoren. De Amerikaanse ambassadeur in Kenia wekte vorige week de woede op van de autoriteiten toen hij de arrestaties van Matiba en Rubia veroordeelde. Twee kritische advocaten naar wie de politie op zoek is, zochten vrijdag veiligheid in de Amerikaanse missie. In een commentaar op de voorpagina van de Kenyan Times werd gisteren de Amerikaanse ambassadeur een 'internationale politieke terrorist' genoemd.

    • Koert Lindijer