Fransman Tapie koopt meerderheid van aandelen in Adidas

PARIJS, 9 juli Bernard Tapie, de Franse wonderboy in zaken, sport en politiek, heeft de Westduitse firma in sportartikelen Adidas overgenomen. Het nieuws werd zaterdagavond in Rome in het Olympisch Station bekendgemaakt.

Niet bekend

Adidas zocht al enige tijd een partner. Het bedrijf maakte vorig jaar een verlies van ongeveer 150 miljoen gulden. Enige reorganisaties hebben het personeelsbestand teruggebracht tot 10.150 personen. Adidas bleek de laatste jaren de strijd met zijn belangrijkste concurrenten, de Amerikanen Reebok en Nike, te verliezen. In 1985 boekten de Duitsers nog een omzet van bijna 5 miljard gulden en sukkelden Reebok op 700 miljoen en Nike op 2 miljard gulden. Tegenwoordig zitten beide Amerikaanse bedrijven rond de 4 miljard gulden, bijna even veel als Adidas.

Tapie, die geldt als een succcesvol reanimator van zieltogende bedrijven, neemt 80 procent van de aandelen over. Vanochtend jubelde hij in een krante-interview: 'Dit is de mooiste dag na de geboorte van mijn kinderen.'

Belangrijk voor de Duitse eigenaars is dat Tapie heeft beloofd de bedrijfscultuur intact te laten. Adidas steekt veel geld in onder meer trainingscentra en sportfestiviteiten in Afrika. Op het afgelopen wereldkampioenschap voetballen werden 15 van de 24 voetbalelftallen gekleed door Adidas.

Hoe hij de overneming zal financieren gaf Tapie slechts vaag aan. 'Uit eigen middelen en met hulp van Europese en Franse banken', zei hij vanochtend. Adidas is vijftienmaal groter dan de groep van Tapie, die een miljard franc omzet. Tapie liet wel doorschemeren dat hij een deel van zijn Franse imperiumpje zal verkopen. Bernard Tapie Finance (BFT) heeft vier poten: huishoudelijke apparaten en weegschalen (Terraillon en Testut), gezondheidswinkels (La Vie Claire), sportartikelen (Donnay) en communicatie, voornamelijk zijn belang in de televisiezender TF1 ter waarde van 20 miljoen gulden. De winst van BFT schrompelde vorig jaar ineen tot 7 miljoen gulden. In 1988 boekte het bedrijf nog een winst van 20 miljoen. Bij de introductie op de beurs vorig jaar werd Terraillon op een waarde van 580 miljoen franc geschat, Testut op 230 miljoen en La Vie Claire op 113 miljoen. Verwacht wordt dat Tapie Terraillon en Testut en wellicht ook zijn deelname in TF1 zal willen verkopen, waarmee hij ongeveer 750 miljoen franc contant in handen krijgt, een kwart van de vermoedelijke overnemingssom. Ook zou hij een onderdeel van Adidas willen verkopen. De helft van het benodigde bedrag zou van banken moeten komen.

    • Peter van Dijk