Etappezege Ludwig een lang gekoesterde wens

BESANCON, 9 juli Olaf Ludwig is de eerste Oosteuropeaan die een etappe in de Tour de France heeft gewonnen. In Besancon versloeg de Oostduitser in de sprint van een kopgroepje van dertien renners met ruim verschil de Belg Museeuw, die hem vorige week dinsdag nog op Mont St. Michel te snel af was geweest. De 30-jarige Ludwig, die als amateur alle titels behalve het individuele wereldkampioenschap veroverde, beleefde zijn triomf in de achtste etappe als een lang gekoesterde wens.

De manier waarop Ludwig zijn grote concurrent voor het puntenklassement Museeuw gisteren versloeg, was indrukwekkend. Het verschil op de eindstreep tussen hem en de Belg bedroeg minimaal een fietslengte. Ludwig hoefde er niet eens voor tot het uiterste te gaan. Dat hij de snelste sprinter van het Tour-peloton is, valt waarschijnlijk niet te bewijzen. Maar in zijn huidige vorm lijkt Ludwig zelfs zijn wanhopig naar zelfvertrouwen zoekende ploeggenoot Van Poppel op zijn beste dag gemakkelijk te kunnen verslaan.

Als een trofee hield de Oostduitser tijdens de persconferentie een vergrote uitgave van de finish-foto van de achtste etappe in de hand. Geconfronteerd met de vraag of hij zich nu de beste sprinter voelde, antwoordde Ludwig relativerend: 'Er zijn zoveel goede sprinters. En die waren er vandaag niet allemaal bij in de sprint. Je moet geluk hebben. Als je ingesloten raakt ben je verloren. Maar ik neem altijd risico's. Ik denk niet aan verliezen. Als je niet gokt, win je nooit.'

Tijdrit

Zaterdag bleef de verwachte coup van Greg LeMond in de tijdrit uit. De Amerikaan mocht zijn nieuwe wielen met drie brede spaken niet gebruiken. Volgens de reglementen moet een wiel tussen de zestien en veertig spaken bevatten of hij is volkomen dicht. Het verbod zal niet van doorslaggevende aard zijn geweest. Volgens LeMond, die wel weer zijn nieuwe spaghetti-stuur gebruikte, was zijn nederlaag het gevolg van zijn voorzichtige start. 'Dat deed ik vorig jaar in de tijdritten. Dan wil in de tweede helft exploderen. Maar door het plotselinge slechte weer, werd het parcours te gevaarlijk om voluit te gaan.' Door de verschillende weersomstandigheden was in de tijdrit van Vittel naar Epinal geen sprake van een eerlijke strijd. Een aantal renners, onder wie Tour-favoriet Delgado profiteerde van hun vroege start toen het nog goed weer was. Naast de zege van Alcala, die uitsluitend tijdens regen reed, was het rijden van Pensec, nummer twee in het klassement, Bugno en Chiappucci verrassend. Pensec, in het verleden vaker goed voor een snelle tijdrit, verloor slechts vijftien seconden op LeMond, hij liep er zeventien in op geletruidrager Bauer.

In feite bracht de 61,5 kilometer lange tijdrit geen enkele omwenteling in de top van het klassement. De gemaakte tijden gaven alleen juist beeld van de conditie van de toppers. Slechts Alcala liep uit op LeMond en Delgado. Rooks reed voor zijn doen een verdienstelijke tijd. Hij verloor vier minuten op Alcala en slechts twee op LeMond. Vorig jaar in Rennes moest Rooks, mede door een hongeraanval, zelfs zeven minuten toegeven op de Amerikaan. Bauer en Pensec waren de grote winaars van de tijdrit, LeMond en Roche (vijf minuten achter Alcala) de grootste verliezers. Maar aan de vooravond van de Alpenritten staan alle favorieten nog dicht bijelkaar. De jacht op Bauer, Pensec en Chiappucci kan beginnen.