Demonstranten in Sofia zijn nog niet tevreden

SOFIA, 9 juli De Bulgaarse oppositie eist na het aftreden van president Mladenov, vrijdag, ook het vertrek van een aantal andere leiders van de voormalige communistische partij. Dit weekeinde is door enkele tienduizenden studenten en opposanten gedemonstreerd.

Zaterdag had het straatprotest nog het karakter van een viering: men bejubelde het aftreden van Mladenov, die vrijdag zijn ontslag aanbood naar aanleiding van een wekenlang aanhoudende controverse. Mladenov struikelde over een opmerking 'Laat de tanks komen' die hij in december tijdens een massademonstratie maakte. Wekenlang ontkende de president die opmerking te hebben gemaakt, tot hij midden vorige week toegaf. Toen donderdag het blad van de BSP, de socialistische (vroeger communistische) partij, schreef dat het wellicht beter zou zijn als Mladenov aftrad, diende hij zijn ontslag in.

Gisteren maakten de duizenden opposanten en studenten in het centrum van Sofia duidelijk dat ze geen genoegen nemen met het opstappen van Mladenov alleen: ook premier Andrej Loekanov, minister van defensie Dobri Dzjoerov en minister van binnenlandse zaken Atanas Semerdjev moeten verdwijnen. Bovendien eisten ze dat het lang aangekondigde maar steeds uitgestelde proces tegen de voormalige machthebber Todor Zjivkov begint. Een al 27 dagen durende sit-in bij het paleis van de Bulgaarse president, zo maakten de opposanten gisteren bekend, moet worden volgehouden tot het proces begint.

De leiding van de BSP kwam zaterdag in spoedzitting bijeen naar aanleiding van Mladenovs aftreden. Daarbij zei partijleider Aleksandur Lilov dat de demonstranten met hun volgehouden protestbetoging 'een politieke staatsgreep langs buiten-parlementaire weg' hebben gepleegd en dat die poging 'met succes is bekroond'.

Hij gaf toe dat de BSP, die vorige maand bij de parlementsverkiezingen nog een absolute meerderheid in het parlement verwierf, het initiatief uit handen heeft gegeven. Lilov riep de leden van de partij op 'de parlementaire democratie te beschermen' en zei dat de partij zich op het volgende congres, in oktober, grondig moet vernieuwen. Lilov bood naar aanleiding van de crisis zijn ontslag aan als partijleider, maar dat werd afgewezen. Over de opvolging van Mladenov is nog niets duidelijk. Zelfs is nog onduidelijk hoe zijn opvoilger moet worden gekozen, in rechtstreekse verkiezingen of door het parlement. Dat parlement komt morgen voor het eerst sinds de verkiezingen bijeen en moet zich dan uitspreken over de vraag hoe Bulgarije aan een nieuwe president komt. (Reuter, DPA, UPI)