Albanie lijkt in te stemmen met vertrek vluchtelingen

WENEN/ BONN, 9 juli In de Albanese hoofdstad Tirana lijkt eindelijk schot te zitten in een regeling voor het vertrek van de inmiddels zesduizend Albanezen, die de afgelopen week ambassadegebouwen binnen zijn gevlucht.

Volgens een Hongaarse diplomaat in Tirana is een akkoord bereikt met de Albanese autoriteiten. De vluchtelingen hoeven niet, zoals tot nu toe door de Albanese regering was gesteld, persoonlijk naar buiten te komen om een paspoort en een uitreisvisum aan te vragen.

Ze mogen in de ambassades blijven en zullen daar een paspoort uitgereikt krijgen. In sommige ambassades zijn al Albanese functionarissen verschenen om pasfoto's te maken. Vervolgens zullen de vluchtelingen in het gezelschap van buitenlandse diplomaten naar vliegtuigen, schepen, bussen of treinen worden gebracht die hen naar het buitenland zullen brengen.

De enige restrictie die de Albanese autoriteiten in het akkoord hebben gemaakt is de bepaling dat alleen die vluchtelingen mogen vertrekken van wie vaststaat dat ze in een ander land welkom zijn.

De nieuwe toestroom van vluchtelingen, vrijdag, heeft in de betrokken ambassades tot noodsituaties geleid. Er is een nijpend gebrek aan water, voedsel en geneesmiddelen.

Volgens minister van buitenlandse zaken Genscher is de toestand in de Westduitse ambassade, die elf kamers telt en waar nu drieduizend Albanezen zitten, 'ondraaglijk' en is de hygienische toestand 'kritiek'. In de Italiaanse ambassade zitten 1500 en in de Franse vijfhonderd vluchtelingen. Verder zitten er nog enkele honderden Albanezen in de ambassades van Griekenland, Turkije, Polen, Tsjechoslowakije en Hongarije.

Nadat de politie de duizenden mensen die eind vorige week over de hekken van de ambassades klommen niets in de weg had gelegd, is de ambassadewijk later door zeshonderd politiemannen afgegrendeld.

Voor dat gebeurde kwam het bij sommige ambassades tot chaotische taferelen. Familieleden van vluchtelingen riepen aan de hekken om de terugkeer van mensen die zonder thuis iets te zeggen een ambassade binnen waren gevlucht. De Albanese leiding heeft zaterdag op een spoedzitting van het Centraal Comite in Tirana een aantal prominente conservatieven ontslagen.

Simon Stefani, vice-premier en minister van binnenlandse zaken tevens verantwoordelijk voor de geheime dienst Sigurimi en de politie werd vervangen door de gematigde Hekuran Isaj, die al eerder minister van binnenlandse zaken is geweest. Drie leden van het politburo, onder wie de prominente Manush Myftiu, werden met pensioen gestuurd. (Reuter, UPI, AP)