Afganistan: Westerse landen doen illegaal opgravingen

KABOEL, 9 juli Afganistan beschuldigt een groep archeologen uit Frankrijk en de Verenigde Staten van het stelen van archeolgische schatten. Volgens een woordvoerder van het Afgaanse ministerie van buitenlandse zaken zou de groep van 33 archeologen Afganistan twee weken geleden illegaal zijn binnengekomen en zonder officiele toestemming opgravingen zijn begonnen in de Afgaanse provincie Bamyan, die zeer rijk is aan archeologische vindplaatsen. Deze provincie wordt gecontroleerd door de mujahedeen, die uit zijn op de val van het officiele bewind in Kaboel. Reeds lang circuleren berichten over illegale opgravingen in Afganistan, maar het is voor het eerst dat de regering in Kaboel Westerse landen beschuldigd van diefstal. Tot nu werd steeds gesproken over 'gretige individuen'. Bijzonderheden over de 'gestolen' vondsten werden niet gegeven. (Reuter)