Staking in Nicaragua tegen regering breidt zich uit

MANAGUA, 7 juli Boeren en studenten in Nicaragua hebben zich gisteren aangesloten bij een algemene staking, die door de sandinistische oppositie is uitgeroepen. De staking gaat vandaag haar zesde dag in en dreigt het hele land te verlammen. De regering van president Chamorro heeft de staking onwettig verklaard en de sandinisten beschuldigd van het ondermijnen van haar economisch herstelprogramma. Luchtverkeersleiders en elektriciens hadden zich donderdag ook al bij de staking gevoegd. De sandinisten beschuldigen op hun beurt de twee maanden oude regering van president Violeta Chamorro ervan dat ze haar belofte gebroken heeft geen ambtenaren te ontslaan. Bovendien zou de regering de grondwet schenden door vakbondsleiders geen stem te geven in het economische beleid. Een eerdere staking die de sandinisten organiseerden leverde de werknemers bij de overheid salarisverhoging en enkele andere concessies van de regering Chamorro op.

Werknemers bij de posterijen, telecommunicatiebedrijven en banken legden woensdag het werk neer. Nadat president Chamorro met haar 14-partijen coalitie in de verkiezingen in februari de sandinistische regering versloeg, heeft zij een herstelprogramma gelanceerd om het land uit de enorme economische problemen te halen. In het kader daarvan heeft ze onder andere het mes gezet in de topzware bureaucratie van Nicaragua. (AP, Reuter)