Ramsj

Ella Vogelaar (e.a.): Schoolmanager gezocht (v)Paperback, Aramith 1987, van fl. 17,50 voor fl. 3,90. Boekhandelaren aangesloten bij de Icob. Informatie: 01720-37231. Dat het pad van een vrouwelijk schoolhoofd niet over rozen gaat, mag bekend zijn na de lotgevallen van mevrouw De Vries Lentsch op het Barlaeusgymnasium. In dit bundeltje komen negen collega's van haar aan het woord, en ook hun loopbanen zijn verre van gemakkelijk. Er is een grote dosis doorzettingsvermogen vereist, zo blijkt uit de verhalen, om je als vrouwelijk schoolhoofd te kunnen handhaven te midden van hautaine (vaak mannelijke) leerkrachten, oudercomites, wethouders en onderwijsinspecteurs. En dan lopen er thuis vaak ook nog een paar jengelende peuters rond. Belangrijkste advies: zoek contact met andere vrouwen in dergelijke functies. J. M. A. Biesheuvel: Biesboek Paperback, Meulenhoff 1988, van fl. 32,50 voor fl. 9,90. Icob.

Het leven van Biesheuvel belicht door foto's, documenten en tekeningen. Biesheuvel aan de houten blokjes op de kleuterschool, Biesheuvel als varensgezel, en Biesheuvel in gezelschap van Eva, allerlei vrienden, de poezen Japie, Witje, Lautje, Rut-je en Ukkie, de hond Mikkie en de geit Nellie. Halverwege het boek wordt de schrijver door een ernstige depressie bevangen en hij staakt helaas zijn prachtige commentaar. Eerder schreef hij al (over een klassefoto van de lagere school): 'Ik durf niet goed naar de foto te kijken, het is zo griezelig voor mij. Je ziet toch ook nooit een foto van jezelf waar je als lijk op ligt?'

Dr. J. B. Th. Aten (e.a.): Straling in de samenleving Gebonden, Stafleu 1981, van fl. 58,95 voor fl. 5,00. Scheltema, Holkema, Vermeulen, Amsterdam.

Een informatief boek over bronnen, biologische effecten en toepassingen van radioactieve straling (eigenlijk: ioniserende straling). De gemiddelde jaarlijkse stralingsbelasting van een Nederlander is ongeveer 170 millirem (afgezien van exploderende kerncentrales in Oost-Europa). Zorgwekkend is dat niet: omgerekend in termen van sterftekansen komt die hoeveelheid overeen met een half uur bergbeklimmen of beroepsboksen, of honderd kilometer in een auto rijden.

Heikie Hoeksma: Hortus naturalis; van keukenkruid tot oude boerenbloem Paperback, Ceres 1990 (3e dr.), van fl. 25,00 voor fl. 9,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht.

Zijn eigenschappen zijn: aansterkend, bloedzuiverend, galsecretiebevorderend, laxerend en urinedrijvend. Hij kan toegepast worden tegen aderverkalking, aambeien, reuma, spataderen, sproeten, waterzucht, nierstenen, jicht en ouderdomskwalen. Voorts kan je hem ook nog verwerken in salades, koffie en wijnen. En de naam van die wonderplant is gewoon paardebloem. Hoeksma, medewerker van de Kruidhof te Buitenpost, schreef een van de betere teksten in het zo notoire genre van de tuin- en kruidboeken.

Jules Barbey D'Aurevilly: Dandyism Gebonden, Paj 1988, van fl. 35,30 voor fl. 12,50. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag. Informatie: 070-3658226. Een elegant geschreven essay uit 1845 (in de Engelse vertaling uit 1897) over dandyisme, toegespitst op het leven van de legendarische George Brummell. Hoe dandyisme als begrip tot ontwikkeling kwam in de Regency-periode onder George IV, en hoe Brummell het begrip in de praktijk uitdroeg: sterke nadruk op uiterlijk vertoon, welsprekendheid, zelfverheerlijking, shockerend gedrag en totale onverschilligheid tegenover de mening van anderen (al is het George IV in eigen persoon). Heinrich Klotz: The history of Postmodern ArchitectureGebonden, MIT Press 1988, van fl. 129,00 voor fl. 65,00. De Verbeelding, Utrechtsestraat, Amsterdam.

Een fraai uitgegeven boek over de postmoderne architectuur van de afgelopen vijfentwintig jaar, die Klotz in nauwe relatie beziet tot het vooroorlogse modernisme van mensen als Le Corbusier, Gropius en Mies van der Rohe. Tal van vooraanstaande architecten komen aan bod, onder wie Johnson, Rossi, Eisenman, Botta en Stern. Ook 'lesser known' namen als Aldo van Eyck, Theo Bosch en Rem Koolhaas krijgen alle aandacht.

    • Henk Lagerwaard