Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Polen bekend als harde werkers

Polen hebben als illegale seizoensarbeiders een goede reputatie in Aalsmeer, ze staan te boek als harde werkers. Ieder jaar komen tienduizenden Polen naar Nederland, meestal op een toeristenvisum, om in enkele maanden een Pools jaarsalaris te verdienen. Verstrekte Nederland vorig jaar aan 67.000 Polen een visum (grotendeels toeristenvisa), dit jaar zijn in de eerste zes maanden al 50.000 visa verstrekt. De Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen gaat ervan uit dat het merendeel van de Polen naar Nederland komt om illegaal te werken.

Sommige Polen komen op de bonnefooi. Ze gaan in Aalsmeer de kassen en de veiling langs, of lopen in de bollenstreek de boederijen af waar bordjes 'bollenpellers gevraagd' op het erf staan. Maar steeds meer Polen hebben voor ze afreizen al contacten in Nederland: met kwekers waar zij al eerder hebben gewerkt, of met legaal in Nederland wonende Polen of bevriende Nederlanders.

Een informeel netwerk van relaties staat voor sommige Polen klaar om hen direct na aankomst in Nederland op te vangen, eventueel de eerste dagen onderdak te verschaffen, te helpen bij het vinden van werk en een woning, en hen in te wijden in de Hollandse mysterien van strippenkaart en fiscaal nummer.

Marius is voor veel Polen de contactman. Hij woont al bijna tien jaar in Nederland, heeft een verblijfsvergunning en tot hij medisch werd afgekeurd werkte hij hier, onder meer bij bedrijven in de bloemensector. 'Ik ken daardoor nog steeds veel kwekers, bollentelers en bloemenexporteurs. Als ze mensen nodig hebben hoor ik dat, of als er weer Polen bij me langs komen informeer ik of er werk is.' Marius zegt zijn bemiddelingswerk niet om het geld te doen, en Polen die hij aan werk heeft geholpen wijzen de suggestie dat ze hem zouden betalen verontwaardigd van de hand.

Helena, een Poolse vrouw van 26 jaar, werkt sinds februari bij een van de ruim 350 bedrijven die op de Aalsmeerse bloemenveiling zijn gevestigd. In een lawaaierige hal sorteert ze bloemen en maakt ze boeketten. In Polen voltooide ze vorig jaar haar opleiding aan de academie voor lichamelijke opvoeding, maar een baan kon ze niet vinden. 'In augustus ga ik terug om nog een diploma te halen, waarmee ik misschien meer kans op werk heb', zegt ze. 'Maar ik wil eerst geld verdienen, misschien om er een auto van te kopen.'

Ze verdient negen gulden per uur en maakt lange dagen. 'Als er veel bloemen zijn werken we van zeven uur 's ochtends tot 's avonds laat hoe laat weet je nooit van te voren.' Zygmunt is al voor de vierde keer in Nederland. Hij heeft in bollenvelden en in kassen gewerkt. Nu werkt hij op de transportafdeling van een bedrijf op de bloemenveiling. 'Ik laad vrachtwagens in, dat is zwaar werk. Negentig procent van mijn collega's zijn illegale Polen. Gemiddeld werk ik 220 uur per week. Dat is goed, want zo verdien je.' Op verzoek van bovenstaande personen is niet hun eigen naam gebruikt.