Oproep staatspresidium aan Slovenie

BELGRADO, 7 juli Het Joegoslavische staatspresidium heeft gisteren de republiek Slovenie opgeroepen om zijn onafhankelijkheidsverklaring onmiddellijk ongedaan te maken.

Het Sloveense parlement had begin deze week met bijna met algemene stemmen een verklaring goedgekeurd waarin de souvereiniteit van de republiek werd vastgelegd. De Joegoslavische grondwet werd daarmee buiten werking gesteld in Slovenie.

Het presidium informeerde de Slovenen gisteren verder dat het het constitutionele hof zal vragen om zich zo spoedig mogelijk uit te spreken over de anti-constiutionele aard van het Sloveense besluit.

De Slovenen hebben er krachtig op aangedrongen bij de overige zeven republieken van Joegoslavie om de huidige federatie om te vormen tot een confederatie. Het is in prinicipe niet de bedoeling van Slovenie om zich geheel af te scheiden van Joegoslavie. (AFP, Reuter)