'Nieuw klimaat in Europa'; Moskou toont zich tevreden over Navo-top

MOSKOU, 7 juli De Sovjet-Unie heeft gisteren verheugd gereageerd op de resultaten van de NAVO-top in Londen. Sovjet-minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjevardnadze zei dat de NAVO de weg heeft vrijgemaakt voor een veilige toekomst voor Europa. 'Het Westen reikt het Oosten de hand. Wij zijn op onze beurt bereid om het Westen de hand te reiken', aldus Sjevardnadze. In een verklaring die gisteren door het officiele persbureau TASS werd verspreid toonde de bewindsman zich vooral ingenomen met het aanbod van de NAVO om samen met het Warschaupact een vredesverklaring aan te nemen. Sjevardnadze zei verder dat de Sovjet-Unie de andere staten van het Warschaupact hierover spoedig zou raadplegen. 'De besluiten die (op de NAVO-top) zijn genomen gaan in de juiste richting en maken de weg vrij voor een veilige toekomst voor het gehele Europese continent', aldus Sjevardnadze. Moskou kent volgens de minister ook grote betekenis toe aan de verklaring dat de NAVO-staten geen agressieve bedoelingen hebben en 'dat ze nooit als eerste geweld zullen gebruiken'.

'Dat schept een totaal ander klimaat in Europa', zo zei hij. Ook verwelkomde Sjevardnadze het voorstel van de NAVO om nauwere contacten te zoeken met het Warschaupact, ook op militair terrein, en de uitnodiging aan Sovjet-president Michail Gorbatsjov en andere leiders van het pact om het hoofdkwartier van de NAVO te bezoeken. Gorbatsjov zelf zei gisteren tijdens een pauze op het congres van de communistische partij dat hij nog geen officiele uitnodiging had ontvangen, maar hij voegde er aan toe: 'Ik ben altijd bereid te gaan.' Eerder had Sjevardnadze's woordvoerder Gennadi Gerasimov gezegd dat de Sovjet-Unie de resultaten van de top begroette 'als een praktische stap naar het herzien van de filosofie van de confrontatie'. Hij zei verder dat de top had geholpen om de positie van Gorbatsjov te versterken.

In Oost-Berlijn noemde de Oostduitse minister van buitenlandse zaken, Markus Meckel, de resultaten van de top in Londen onvoldoende, in het bijzonder wat betreft de nucleaire strategie. Hij was weliswaar tevreden met de betere betrekkingen tussen de NAVO en het Warschaupact die vermoedelijk uit de top zullen voortvloeien, maar hij uitte zijn teleurstelling over het feit dat de NAVO haar strategie van het aangepaste antwoord slechts in geringe mate zou wijzigen. 'Volgens ons heeft Europa vandaag de dag geen kernwapens meer nodig voor zijn veiligheid', verklaarde Meckel. (Reuter, AFP, AP)Pag.5: Tekst NAVO-verklaring/ Kohl licht Gorbatsjov in