New Delhi wil Kashmir zelf gaan besturen

JAMMU, 7 juli De Indiase provincie Jammu en Kashmir, waar het al maanden zeer onrustig is, zal vanaf 19 juli direct worden bestuurd vanuit New Delhi. Tot dusverre had de regering het bestuur over Kashmir grotendeels gedelegeerd naar de provinciale autoriteiten. De gouverneur van Jammu en Kashmir, Girish Saxena, had eerder op de dag Kashmir al uitgeroepen tot een 'moeilijk gebied', waardoor het leger extra bevoegdheden kreeg.

Met deze maatregelen hopen de Indiase autoriteiten de voortdurende onrust in Kashmir te beteugelen. Islamitische verzetsgroepen voeren een gewapende strijd tegen het Indiase gezag in het Indiase deel van Kashmir. Ze eisen dat de overwegend islamitische bevolking van Kashmir zich bij een referendum mag uitspreken over de vraag bij welk land ze wil horen. De verzetsgroepen genieten veel steun onder de bevolking.

Een poging van de vorige gouverneur, Jagmohan, om de opstandigheid via harde repressie onder de duim te krijgen mislukte en leidde uiteindelijk tot het vroegtijdige vertrek van de gouverneur.

De Indiase autoriteiten maakten gisteren verder bekend zes gewapende islamitische guerrillastrijders te hebben onderschept die probeerden om vanuit Pakistaans Kashmir het Indiase deel van het gebied te infiltreren. Bij een vuurgevecht dat daarop volgde kwamen de zes om het leven, terwijl ook een Indiase officier werd gedood. (Reuter, AFP)