Metaalarbeiders in DDR eisen 400 mark extra loon

BERLIJN, 7 juli Voor maandag staat in Berlijn een grote demonstratie van metaalarbeiders op het programma. Geeist worden onder andere een loonsverhoging met 400 D-mark per maand. Deze eisen staan lijnrecht tegenover het beleid van de beide Duitse regeringen, die menen dat salarisverhogingen in de DDR slechts kunnen plaatshebben naar rato van de stijging van de arbeidsproduktiviteit. In de metaalindustrie van de DDR zullen, evenals in andere sectoren van de economie, op grote schaal ontslagen vallen, zo is de algemene verwachting.

Omdat Oostduitse winkels in de praktijk nauwelijks nog leveranties bestellen bij DDR-voedselproducenten overweegt het ministerie van economische zaken van de DDR belastingtegemoetkomingen voor deze bedrijven. Het DDR-ministerie van financien is tegen zo'n beleid.

De Westduitse luchtvaartmaatschappij is niet bereid de Oostduitse Interflug volledig over te nemen, zo bleek vandaag bij de opening van een nieuw Lufthansa-kantoor in Oost-Berlijn. Lufthansa neemt voor 26 procent deel in Interflug, en vindt dat het meerderheidsaandeel bij de staat moet blijven.